Majanduskriisi kontekstis valmistab Euroopa ette uut eelarvet järgnevaks seitsmeks aastaks (2014-2020) ja samal ajal ka uusi regulatsioone ühtekuuluvuspoliitika alal. Seetõttu on oluline taaskord kinnitada, milliseid eeliseid pakub linnadele vastastikune koostöö, millised on kaasnevad võimalused ja kuidas võib Euroopa läbi koostöö ületada tulevikus ettetulevad takistused.

Tark koostöö - see on võtmeküsimus, et saavutada Euroopa2020 eesmärgid ja teha vastastikku kasulikku koostööd linnade vahel.

CECICN (Euroopa piiriüleste ja regioonidevaheliste linnade võrgustik) sündis 2010. Selle üleeuroopalise ühenduse eesmärgiks on edendada territoriaalkoostööd Euroopa piirialade linnades ja kindlustada linnade ühtse sõnumi levitamine Euroopa institutsioonides. CECICN-isse kuuluvad kuus suurt regionaalset linnade koostööd tegevat võrgustikku, mis esindavad kokku üle 500 linna ja 37% Euroopa rahvastikust.

Kongressil ettekandega Rakvere targa ja säästva linna kontseptsioonist esinev Rakvere linnapea ja Läänemere Linnade Liidu(UBC) asepresident Andres Jaadla sõnul on huvi Rakvere näidete vastu eurorahastuse kasutamise ja säästva linna kontseptsiooni arendamise vastu väga suur.

Rakvere linnapea Andres Jaadla kohtus ka A Coruna linnapea Carlos Negreiraga. Kohtumisel tunnustas hr. Negreira Rakvere arenguid ja soovis suuremat koostööd Läänemere äärsete linnade ja Hispaania Atlandi ookeani äärsete linnade vahel. A Coruna arendab tõsiselt elektriautode ja elektrirataste kasutamist linnas olles selleks välja arendanud kogu linna katva laadimispunktide võrgustiku - nii et vastastikuse koostöö kohad on olemas, rõhutasid mõlemad linnapead.

Kongressiks on CECICN välja töötanud strateegilise dokumendi - Linnad ja regioonide piiriülene koostöö kui võimalus kriisist väljatulemiseks". Selles dokumendis kirjeldavad CECICNi liikmed teritoriaalkoostöö positiivseid külgi, et arendada piirialasid. See näitab väljakutseid ning võimalusi, mis tekivad läbi koostöö. Lisaks demonstreerib dokument konkreetseid näiteid, kuidas on koostöö võtmeküsimus, et saavutada Europe2020 eesmärgid.

Rakvere linnapea ja Läänemere Linnade Liidu (UBC) asepresidendi Andres Jaadla sõnul annab koostatud dokument tugeva aluse linnade koostööks ja täiendava Euroopa arendusrahastuse võimaldamiseks linnade targaks koostööks.