Seekord peeti EVIKA-s traditsioonilist aastalõpu seminari juba 18. korda. Seminarid on muutunud kartulikasvatajatele vajalikeks koolituspäevadeks, kus teadlased räägivad sortidest, taimehaigustest, viljelusprobleemidest ja uudistest laias maailmas. Alati saavad sõna ka praktikud ja taimekaitse inspektorid.

Tänavune aastalõpu seminar oli pühendatud ülemaailmsele elurikkuse aastale. Seepärast rääkis EVIKA juhataja Katrin Kotkas geneetiliste ressursside säilitamisest ja nende kasutusvõimalustest. SordiaretajaAide Tsahkna andis sordivõrdluse ülevaate, siinkirjutaja rääkis geneetiliselt muundatud taimesortidest.

EVIKA aastalõpu seminar peetakse alati jõulueelses õdusas meeleolus, kus ei puudu üllatusesinejad ja huvitavad kartulitoidud. Seekord pakkusid meeldivat muusikaelamust Saku Muusikakooli kitarristid ja trompetisolist.

Traditsiooniks on saanud ka kartulisortide ja fotode väljapanek. Lisaks enam kui 100 kartulisordile oli EVIKA näituseruumi põrandal Eesti kaart. Iga maakond oli seal esindatud eri sordiga. Harjumaad ehtis „Varajane kollane”, mis on küll Lätis aretatud, aga EVIKA-s tervendatud ja parandatud. Inspektor Ljudmilla Kerge nentis, et praegu on raske öelda, on see Läti või Eesti sort.

„Loodame, et kartulihuvilistel on jätkuvalt Sakku asja,” sõnas vallavanem Kuno Rooba seminaril osalejaid tervitades.