Korraldajad saatsid aegsasti teele mituteist kutset, aga elu teeb oma korrektiive. Otsekui tänavuse Viljandi folgi rütmiteema jätkuks oleksid meie peol võinud oma trumme põristada šokolaadipruunid Elevandiluuranniku esinejad, kes olid siiasõidust väga huvitatud, kuid ei saanud kahjuks oma riigist viisat. Majanduslikel põhjustel ütles ära ka Poola sõprusvalla puhkpilliorkester, kelle esituses oleme saanud kuulda-näha heatasemelist pillimängu ja laule-tantse. Mõnel kutsutul oli sel aastal kodus oma festival, mistõttu lükati väljasõit edasi. Korraldustoimkonna liige Ene Klaus ütles, et neljast riigist on tulemas üle saja inimese, kellele lisanduvad ka viiulilaagris osalevad lapsed. Arvestada tuleb ka vastuvõtjate majanduslike võimalustega, sest korraldamiseks oli tänavu varasemast vähem raha.

Väljakujunenud sisu

Folgipeo avamisel esinevad kõik külalised lühikese kavaga, aga väljakujunenud tava kohaselt annavad nad ka mitmel pool ümbruskonnas kas vabaõhukontserdi või esinevad sotsiaalasutustes neile, kes ise ei pääse kaugemale liikuma. Uueks esinemiskohaks on selles loetelus on Märjamaa haigla, kus antakse kaks kontserti.

Tänavu tutvuvad kõik külalised ka Sillaotsa talumuuseumiga, varasematel aastatel on sinna viidud vaid osa kollektiive. Talumuuseum ise tuleb aga laupäeval rahva sekka ja näitab käsitöölaadal, kuidas seepi keedetakse. MTÜ Wäega Wärk viib läbi käsitööalased õpitoad ja lõõtsamängu õpitoad. Seekord juhendab lõõtsamängijaid Enrik Visla, mitmendat põlve rahvamuusik. Mullune pilliõpe Olavi Kõrre juhatusel andis julgustust ja indu nii mõnelegi, kes seni aukartusega pilli poole piilus, aga nüüd on mängukindluse kätte saanud.

Koertenäitus toimub kooli staadioni juures, sest varasem näitusekoht on liialt raamatukogu ehitustandri kõrval.

Laupäeval on kõik päevased tegevused (käsitöölaat, kontserdid, vanade autode näitus) koondatud keskväljakule ja spordiväljakule, nii et huvilistel on kõik toimuv käe-jala juures.

Laupäeval on Indrek Vahtra ja Toomas Kirsipuu kokku kutsunud Eesti vanasõidukihuviliste tipud, kes peaksid kohale tooma üle 20 vana masina. Kirsipuu ise paneb välja neli autot oma kogust, millest 1927. aastal valminud Willis saab selleks ajast just remondist välja.

"Üle Eesti tulevad kohale selle ala tipptegijad, kes toovad kohale ka väga väärikad mudelid. Ürituse alguses ja lõpus on omanikud kohal ja jagavad selgitusi, vahepeal läheme tutvuma minu dolomiidikarjääri ja sealse tootmisega," rääkis Kirsipuu.

Keskväljakul annavad vabaõhukontserdi ansambel Klapp ja Viljandi kultuuriakadeemia noored muusikud, mõlemas koosseisus teeb kaasa Zetodest tuttav Jalmar Vabarna, samuti musitseerivad Pärnu Poisid, kes on siinsel folgil juba esinenud. Simmanil kütab publikut Audru Jõelaevanduse Punt.

Lauluklubis valitseb seekord mereteema ja ühislaule lauldakse sel ajal, kui bänd teeb järgnevaks vabaõhukontserdiks heliproovi.

Et folgipidu kohalikke inspireerib, selle kinnituseks on omalooming. Eelmisel aastal kirjutas Märjamaa-teemalise regilaulu Talvi Soon ja see kanti ette peakontserdi lõpul. Ants Nisumaa meeltes hakkas hiljuti helisema üks viis, millele lisandusid ka sõnad. Need leiate lk 3 ja see laul võetakse samuti lauluklubis üles.

Keskväljaku vabaõhukontsertidel ja folgi peakontserdil näete kõiki külalisi. Esimest korda pannakse peakontserdiks kokku ka Märjamaa valla lastekoor.