Kust said idee luua oma konkursitööd kohviubadest ja apelsinidest?

Idee juured ulatuvad paari aasta taha, kui mul oli käsil Viimsi Kunstikooli lõpetamine. Lõputööks esitasin skulptuuri naisest, kelle kleit oli kaunistatud apelsiniviilude ja kohviubadega. Juba siis olid mu mõtetes algselt just rõivad, kuid tundsin, et sel ajal jäi õmblemisoskusest veel puudu. Materjaliidee sündis ühel talvisel õhtul köögis, kui märkasin ülemisi riiuleid kaunistavaid kuivatatud viljadega läbipaistvaid purgikesi sattusin neist kohe vaimustusse.

Kui palju kulus kokku kohviube ja apelsine?

Raske täpselt öelda, kuid pakuksin, et rõivastele kulus umbes sada apelsini ning kolm kilogrammi kohviube. Lisaks veel naisskulptuur ning paar kilo kohvipuru.

Kuidas valmisid kostüümid?

Kõigepealt said kavandid saadetud Hõbetraagelduse moekonkursi eelvooru. Paari nädala pärast, kui sain vastuse finaali pääsemisest, hakkasin mõtlema juba täpsemalt kavandite teostamisele ja kangavalikule.

Kollektsiooni teostamine oli üpris keerukas ning aeganõudev, kuid samal ajal kindlasti ka vaimustav. Viimasel nädalal vähenes uneaeg keskmiselt kolmele tunnile ööpäevas, kuid valmis ma jõudsin ning ealeski ei vahetaks ma seda kogemust millegi vastu. Siinkohal tahaksin öelda eriliselt suured tänusõnad oma emale Ave Käigele ning Kairy Nahkurile, kelle toetuseta poleks ma seda kõike suutnud.

Milliseid põnevaid kostüümiideid oled veel teostanud?

Olen kunstniku rollis aidanud õmmelda ja disainida kooli näiteringile kostüüme ning läbi aastate on ette tulnud ka teemapidusid, kus fantaasial lennata lasta ning õmblusoskust rakendada. Armastan kleite! Usun, et olen neid õmmelnud umbes 15 ringi. Ka seal olen kasutanud erinevaid lõikeid ja materjale, nii et mõni ripub kapis tänase päevani, tänu oma ebapraktilisele vormile või materjalivalikule, oodates oma aega.

Preemia tõi tahtmine erineda

Noorte moeloojate konkursil Hõbetraageldus 2012 eripreemia pälvinud Viimsi Kooli abiturient Kaur Virkebau tutvustab oma kollektsiooni ja selle valmimist.

Palun kirjelda oma eripreemia saanud kostüümi.

Kogu kollektsiooni valmistamiseks oli vaja rullide viisi valget paberit ja liitrite viisi liimi. Ning kannatlikkust ja närvi, kuna paber ei käitu samamoodi nagu riie.
Eripreemia tuli kogu kollektsiooni eest, mis nagu öeldud, oli valmistatud valgest paberist.

Ja kust tui idee - et just selline teema ja materjal?

Keeruline öelda, kust selline idee tuli. Arvatavasti laest, mida enne magamaminekut tavaliselt ikka jõllitan. Arvatavasti tekkis mul "suurushullustus" ja tahtmine tugevalt erineda ehk tuli leida mingi alternatiivne tee, näiteks paber, mis pani kõik muu juba iseenesest paika - paber kui väga lihtne ja algeline materjal, mis tähendab, et ka kogu šõu peab olema lihtne ja selge, alustades meigist ja valgustusest ning lõpetades muusika ja liikumisega.

Kollektsiooni nimigi tulenes sellest, et šõu muusika jäljendas põhiliselt vaid kella tiksumist ja modellid olid laval paljajalu ning olles riietatud paberisse, võinuksid nad olla justkui joonistatud.

Kui palju võttis aega kostüümide meisterdamine?

Kui kogu tööaeg kokku liita, ei ületaks see võib-olla paari nädalatki, kuid tegelikkuses kukkus ikka välja nii nagu alati - kuude viisi vaikset nokitsemist, kui oli tuju ja aega, ning viimastel päevadel tihe öötöö.

Millised olid teised tugevad võistlustööd, kellega tuli konkureerida?

Ega ma ühegi teise osavõtja etteastet ei näinud, kuigi tagaruumides sai ikka tähelepanekuid tehtud selle kohta, mida keegi on loonud. Aga kui päris aus olla, siis terviklikku kollektsiooni, mis oleks minu maitse järgi olnud või kuidagi eriliselt silma hakanud, ma ei näinud. Detaile leidus.

Ma ei osanud eristada ühtki eriliselt tugevat ja meeldejäävat konkurenti, kui välja arvata üks - see oli Kelly kollektsioon, mis jättis algusest peale väga hea mulje. Ma nägin selle kollektsiooni kavandeid ja valmimist ning olin kindel, et sellest tuleb midagi pilkupüüdvat. Ja ma ei eksinud.

Üks kostüüm Kaur Virkebau eripreemia kollektsioonist

Üks kostüüm Kaur Virkebau eripreemia kollektsioonist

Hõbetraageldus 2012 - võit ja eripreemia

Noorte moeloojate konkursil said võidu ja eripreemia Viimsi noored.

Sentimeeter traati, meetrike vilti, kilomeeter apelsine ning miljontriljon kohviuba - see oli Kelly töö sissejuhatus võistlustel. 13. jaanuaril toimus Rakveres noorte moeloojate konkurss "Hõbetraageldus", kust võidu tõi Kelly Toode kollektsiooniga "Härra ja Proua Uba". Kaur Virkebau kollektsioon "Joonistatud vaikus" hinnati III eripreemia (vormipreemia) vääriliseks. Parimaks naismodelliks valiti Mirjam-Johanna Loddes. Žürii, kuhu kuulusid ehte- ja moekunstnik Helen Valk-Varavin, moekunstnik Liina Stein, ehtekunstnik Tanel Veenre, moefotograaf Marin Sild ning stilist ja raadio Star FM hommikuprogrammi üks juhte Ženja Fokin, leidsid üksmeelselt, et Kelly kollektsioon oli üheteistkümnest esitletust parim.

Kellyle ja Kaurile olid abiks ja toeks Kelly ema Kristel Toode, Ave Käige ning Kauri ema. Modellid olid Mirjam-Johanna Loddes, Aigi Parker, Birgit Pärn, Marleen Jõela, Elise Kruusel, Cathy Mariann Põldar, Eliise Klems, Karri Kurvits, Martin Kokkuta ja Hendrik Rasmus Elmet. Traadid ja karkassid väänas Martin Rebane, ube aitas liimida Liisa Tolli. Parukate valmistamisel oli abiliseks Kreete-Karoline Pleiats. Meigi eest hoolitses Kristine Müürisepp. Lavalist liikumist seadsid Maido Saar ja Marleen Jõela. Juhendas Kairy Nahkur.