On teada, et Vilde peatus omal ajal „Mahtra sõja" jaoks materjali kogudes just siin, Juuru vallamaja kõrval asuvas köstrimajas.
Juuru Orelisuvi ulatas sümboolses mõistes käe ajaloolisele rännakule „Tagasi Mahtrasse“, mis algas XIV ajalooliste klahvpillide ja orkestrimuusika suvelaagri lõppkontserdiga

Nüüd oli ta siin tagasi ja ulatas valla­maja ees oma tervituskäe Juuru vallava­nemale Margus Jaansonile.

Ja ennäe, pärast seda, kui kirjaniku­härra vallamajja jalgu puhkama läks, il­mus nurga tagant välja kunagine ooperi­laulja Benno Hansen. Kunagi vallamajas elanud Benno Hansen embas maja soo­jalt, vestles vallavanemaga ja laulis koos Järlepa segakooriga.
Hetk teater Variuse etendusest „Viis kuud Vildega“. Pildil on näitlejad Urmas Põldma, Priit Volmer ja René Soom

Võta sa nüüd kinni, kui ei oleks tead­nud, et tegemist on teatri Varius ja Rah­vusooper Estonia näitlejatega, kes ajaloo­lisi tegelasi kehastasid, ehk oleks siis pä­riselt uskuma jäänud, et ajaloolised tege­lased ühel kenal jaanipäeva eelsel õhtu­poolikul Juuru vallamaja juures patseeri­vad.

Sealne väike näitemäng oli aga pro­loogiks tund aega hiljem Mahtra sõjaväl­jal aset leidnud teater Variuse vabaõhu­etendusele „Viis kuud Vildega". Pooletei­setunnine etendus tõi rahvani ooperime­loodiad ja lõbus-lustaka loo ajast, mil Vil­de töötas Estonia teatris dramaturgina.
Sirje Endre ja Laine Randjärv vestlesid Juuru kirikus teemal „Kultuuride konflikt Mahtra sõjas – kas ärkamisaja ärgitaja?“

Eduard Vilde (Peeter Kaljumäe) saabus Mahtra sõjaväljale uljalt lehvitades. Kutsariks Vello Tamm

Juubeldav etenduse lõppakord koos väikese ilutulestikuga

 Aplaus lavastajale. Pildil paremalt: Henno Soode (Ooper-Kvartett), Hain Hõlpus (lavastuse muusikajuht), Urmas Põldma (Alfred Sällik), Priit Volmer (Benno Hansen), Heidi Sarapuu (autor ja lavastaja), Peeter Kaljumäe (Eduard Vilde), Kaspar Gräzin (Kaarel Vilks, Juuru poiss), Kätlin Truus (Olga Mikk-Olak).