2008. aastal sai Aseri Kommunaal OÜ Keskkonna Investeeringute Keskuselt rõõmusõnumi - nende rahastustaotlus sai jaatava vastuse. Kokku peaaegu neli miljonit eurot maksvast projektist saadi eurotoetus 85%-le, omaosaluse tasus Aseri vald, kes on Aseri Kommunaal OÜ ainuomanik.

Oluline enam kui 1600-le inimesele

Lõpuks sai töödega pihta hakata. Lisaks tavapärasele kaeve- ja ehitustööle sai näha ka efektsemaid ettevõtmisi. Näiteks pidi tööde käigus lõhkama Kordoni tänava puurkaevu veetorni.

„Projekt hõlmas Aseri reoveekogumisala asulate - Aseri aleviku, Rannu küla ja Kõrtsialuse küla - ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni rekonstrueerimist ja laiendamist. Projekti raames rekonstrueeriti Aseri reoveepuhasti ning laiendati ühisveevärki- ja kanalisatsiooni piirkondadesse, kus see seni oli puudunud. Projekti raames rajatud ja renoveeritud torustiku kogupikkus oli umbes 26 kilomeetrit. Lisaks rekonstrueeriti kaks puurkaev-pumplat ja rajati üks uus puurkaev, rajati kaks joogiveetöötlusjaama (Aseris ja Rannul) ning rekonstrueeriti Aseri reoveepuhasti," loetles Raul Altnurme.

Meretuulte eest kaitstud

Eestis ei ole tavaline, et reoveepuhasti ehitatakse sisetingimustesse, reeglina on see ikka väljas. Aseri asub aga meretuulte meelevallas ning just tugeva tuule ning jäätumisohu tõttu pidi osa reoveepuhastist ehitama sisetingimustesse.

Niisiis on enam kui 1600 inimest saanud kindla ning kauakestva vee- ja kanalisatsioonisüsteemi.

„Aseri reoveepuhasti rekonstrueerimisel on arvestatud kõiki kaasaegseid keskkonnanõudeid ning selle kasutuselevõtuga on nüüdsest välistatud Soome lahe keskkonnareostuse võimalikkus," ütles Altnurme.

Projekti nimetus: Aseri reoveekogumisala ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ehitamise ja rekonstrueerimise projekt

Projekti maksumus: 3 989 979 eurot

Euroopa Ühtekuuluvusfondi toetus: : kuni 3 391 482 eurot

Omaosalus: 598 497 eurot