Leedri tuuliku renoveerimine lõppes juunis, samal ajal algasid Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamistööd. Vana Ennu küla tuulik tõsteti veskisambalt maha, ta demonteeriti ning seejärel valmistati uued detailid ning renoveeriti vanu detaile, mida sai taastada. Nüüdseks on renoveerimistööd lõppenud ja tuulik on tõstetud paika. Ennu tuulikusse rajati linnuvaatlustorn, kus ornitoloogidel tekib ööbimisvõimalus.

Ennu tuulik oli algselt ehitatud 1924. aastal, seda näitab ematala külge sisse lõigatud aastaarv. Samas aga osad detailid pärinevad juba 19.sajandist.

Ennu küla tuulik enne taastamist

Altia Eesti AS ja Saarte Turismiarenduskeskus sõlmisid pikaajalise koostöölepingu, mille alusel toetab ettevõtte juhtiv bränd Saaremaa Vodka Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. Tänavu rahastas Saaremaa Vodka Pihtla valla Ennu küla tuuliku taastamist täies ulatuses ning toetas Leedri küla tuuliku taastamist.

Altia Eesti AS-i juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul on ettevõtte kõige tuntum bränd Saaremaa Vodka seotud Saaremaaga ning seetõttu on tuulikute taastamine eriliselt sümboolse tähtsusega. „Kohalikku kogukonda ja kultuuri toetades ning saarele ja kogu Eestile rahvuslikuks uhkuseks olevaid ajaloolisi tuulikuid taastades tahame end Saaremaaga senisest oluliselt rohkem siduda. Oleme uhked selle üle, et juba praegu saavad saarlased ja saare külalised imetleda Leedri ja Ennu tuulikuid uues kuues,“ ütles Mets.

„Tuulikud on Saaremaa uhkus ning südameasi, kuid nende olukord on senini olnud väga kriitiline. Ilma toetuseta oleks jätkunud nende hävitusprotsess. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval jääb see arv kahjuks kahekümne piiresse,“ sõnas Saarte Turismiarenduskeskuse juhataja Kaira Kivi.

Kivi sõnul aitab Saaremaa tuulikute taastamise projekt suuresti kaasa ka tuulikumeistri ameti säilitamisele. „Siinkohal on heaks partneriks Valjalas asuv Tuulikute Meistrikoda ja tuulikute arhitekt Mihkel Koppel, kellega üheskoos antud ettevõtmise idee ka sündis,“ ütles ta.