2010. aasta juunikuust alates ametis olnud Taivo Talil tekkis eelmise aasta teises pooles suurem erimeelsus vallavolikoguga. Mehe enda sõnul nõuti temalt muuhulgas seda, et ta palkaks vallale pearaamatupidaja, ehkki teenust osteti sisse. Tööga olid väidetavalt rahul nii vallavalitsuse kui ka -volikogu liikmed. Eelmise aasta lõpus tuli aga volikogu ettekirjutus, et Tali peaks palkama täiskohaga pearaamatupidaja. Vallavanem ei olnud nõus, teenust oli sisse ostatud juba rohkem kui aasta aega. Liiati ei ole tema sõnul volikogu pädevuses vallaametnikke palgata või selleks soovitusi jagada. Personalipoliitika on vallavanema rida, tema tagab, et vallavalitsus töötaks efektiivselt.

Selline vastuhakk oli lõplikuks ajendiks vallavanemale umbusalduse avaldamisel, mis eile ka teoks sai.

7-leheküljeline pöördumine

Taivo Tali saatis eile hommikul, enne volikogu istungit, välja omapoolsete selgitustega kirja pealkirjaga „Pöördumine Mäksa valla elanike ja volikogu poole", milles ta selgitab olukorda enda vaatenurgast. Toome siin ära mõned olulisemad kohad tema pöördumises:

  • Tali on seisukohal, et üheksa kuud enne kohaliku omavalitsuse volikogu valimist ei ole mõistlik lõhkuda toimivat struktuuri. Ta oli nõus ametis olema kuni valimisteni, et valla juhtimist mitte lõhkuda, et liigne töösurve ei langeks olemasolevatele töötajatele
  • Endine vallavanem märgib, et on juba neljas järjestikune vallavanem, kes ei lahku heaga, vaid sisuliselt saadetakse minema. Võimunäitamise, käsuandmise ja muu sellise asemel võiks toimida meeskonnatöö ja hea partnerlus.
  • Taivo Tali sõnul ütleb avaliku teenistuse seadus, et ametnik peab tema kätte usaldatud varaga ümber käima säästlikult, otstarbekalt ja heaperemehelikult. Ka seda on ta enda sõnul järginud, olles pearaamatupidamise teenusega hoidnud kokku valla raha (ligi 150 eurot kuus)
  • "Viimane poolaasta on olnud vallavalitsuse väga pingeline. Oleme olnud suure surve all ja valla normaalne arengu on vallavolikogu juhtisikute poolt tugevasti häiritud.

Toon mõned näited:

Septembris 2012 ei arvestatud vallavalitsuse lisaeelarve ettepanekuga (lükati edasi lubatud töötajate palgatõus, ei eraldatud 5000 eurot valla teede hooldusse), on keelatud volikogu istungi ajal vallavanema poolt väljaöeldud ütlusi protokolli panema, revisjonikomisjoni istungi protokollis ei kajastatud kõiki vallavanema ütlusi ja selgitusi,  jaanuaris 2013 kinnitati volikogus vallavanema ametijuhend ilma vallavanemaga  eelnevalt läbi rääkimata, on süüdistatud otse valla ametnikke ja töötajaid (tööandja neile on ikkagi vallavanem), süüdistuste ja probleemidega tullakse ootamatult välja volikogu istungil,  selle asemel, et õigeaegselt nendest kohe vallavanemat informeerida. See kõik ei ole demokraatlik."

Kohapeal asja uurimas

Volikogu eilsel istungil oli kohal ka Delfi, et kuulata erinevate osapoolte argumente. Taivo Tali luges seal ette oma hommikul tehtud pöördumise, seejärel võttis sõna revisjonikomisjoni esimees Aare Väljaots, kes tõi välja põhjused, miks nad vallavanemaga rahul ei ole:

„Revisjonikomisjon heidab vallavanemale ette usalduse kadumist nii vallavanema ja tema alluvate kui ka volikogu vahel. Üks inimene on vallavalitsusest lahkunud just erimeelsuste tõttu vallavanemaga.

Vallavanem pole endale selgeks teinud Mäksa valla põhimäärustikku ning kohaliku omavalitsuse korralduse seadust (KOKS). KOKSi kohaselt peab vallavanem juhtima kohaliku omavalitsuse tööd konkreetses õigusraamistikus, valmistama volikogule ette eelnõusid, arvamusi ja muud taolist. Volikogu ülesandeks on anda valla elule sisulised suunad, mille õige vormistuse ja läbiviimise tagab vallavanem koos vallavalitsusega. Praegusel ajal need põhimõtted Mäksa vallas ei toimi, neid ei peeta tähtsateks."

Etteheited vallavanemale:

-          raamatukogu koridori remont on kolm aastat tegemata;

-          ametijuhenditesse muutuste kohandamine võttis aega ligikaudu kaks aastat;

-          valla ametnikele omatahtsi sõidukompensatsioonide maksmine;

-          valla majandusaasta aruanded ja audiitori otsused on jõudnud volikogu ette viimasel minutil. Volikogu liikmetele ei ole võimaldatud valla majandusaasta aruannetega tutvuda, sest need on vaja koheselt kinnitada. Mõlemal aastal on hilinetud nii, et plaanitud volikogu istungid on tulnud edasi lükata;

-          valda sissetulnud kirjade hilinenud või suuline vastamine;

-          arendusspetsialist on tööle võtmata;

-          kahe aasta jooksul on lahkunud neli ametnikku;

-          üldplaneering on vastu võtmata;

-          revisjonikomisjoni aktidele mitte-õigeaegne vastamine;

-          volikogu otsuse mitte-täitmine. See on finantsteenuse firmaga teenuse lõpetamine ja pearaamatupidaja palkamine.

Samas nentis revisjonikomisjoni esimees, et Taivo Tali on tubli ja pühendunud pereisa, hea sportlane ja laulja. Lisaks esinduslik ja hea kõneoskusega. Vaatamata sellele puudus vallavolikogu ja vallavanema vahel hea koostöö.

Vallaametnik: meid ootab ees väga raske aeg

Volikogu kuulas ära ka valla ehitus- ja keskkonnanõunik Andre Kaareste sõnavõtu, kes tuli kõnelema sellest, mida tähendab vallavanema lahkumine vallavalitsuse töö seisukohast. Kuna lahkumas on ka vallasekretär ning tõenäoliselt lõpetatakse leping raamatupidamisfirmaga, siis ühel hetkel on seitsme vallavalitsuse töötaja asemel tööl neli vana ning kolm uut ja alles asjaga tutvuvat ametnikku. See omakorda pärsib tööd tuntavalt. „Mina vallavalitsuse liikmena ei kujuta ette, et samal ajal on kas puudu või on uued kolm vallavalitsuse olulist töötajat. Sellist olukorda ei tohiks tekkida. 31. märtsiks peab olema vastu võetud eelarve. Kui seda teha ei suudeta, peab volikogu tagasi astuma," ütles Kaareste.

Uus vallavanem varnast võtta

Siiski võeti häältega 6-3 vastu otsus vallavanema tagandamiseks. Veel enne otsuse tegemist ütles Taivo Tali, et tegi raamatupidamisfirmale ettepaneku lõpetada leping, lootuses, et volikogu arvestab seda. Selge oli aga see, et otsus oli juba enne tehtud - uus ja ainus vallavanema kandidaatki istus juba samas ruumis. Endine vallavanem lahkus enne hääletust ruumist ning Elina Madal valiti peagi häältega 7-2 uueks vallajuhiks.

Huvitavat:

Taivo Tali kahtlustab, et volikogu kulutas 3000 eurot juristi palkamiseks, kes otsiks seadusepügalaid, mille alusel teda vallandada saaks. Selle juristi nimi, kes vallavalitsust kontsulteeris oli Elina Madal, sama inimene, kes nüüd ise vallavanemaks sai.