Käesoleval õppeaastal on Lasila koolis 69 õpilast (34 poissi ja 35 tüdrukut). Õppimise kvaliteediprotsent on stabiilne, koolist väljalangevust ei ole viimastel aastatel esinenud. Koolis õpetatavad valikained on: keskkonnaõpetus, kultuurilugu, usundiõpetus ja informaatika. Õpetust toetavad 20 erinevat huviringi ja klassivälised üritused.

Koolis töötab 11,7 õpetaja ametikohal 18 õpetajat. Õpetajatest 94,5% vastab kvalifikatsiooninõuetele. Kõik vajalikud ametikohad on täidetud. Pedagoogide vanuseline struktuur on jätkusuutlik, see tähendab, et kuni 39-aastaseid pedagooge on 46%. Huvitegevusse on kaasatud enamus õpetajatest. Õpilaste ja õpetajate suhtarv soosib individuaalse töö võimalusi.

Koolis töötab eripedagoog, töö õpiabi vajavate õpilastega on tulemuslik.


Lasila kool areneb, seega jääb alles

Kooli juures töötavas mängurühmas on 23 last ja töötab 3 kvalifitseeritud lasteaiaõpetajat. Mängurühma prioriteediks on saavutada laste koolivalmidus.

Koostöös MTÜ-ga Lasila Mõis ja Rakvere Vallavalitsusega on üks mõisatornidest rekonstrueeritud ja sisustatud „Baeri torniks", mis avardab tingimusi loodusõppeks. 2010. aasta kevadel toimunud Baeri konverentsil esinesid enda koostatud põhjalike uurimuste baasil valminud ettekannetega ka meie õpilased.

Mõisa peahoone kõrval endise meierei asukohal on 2012. aasta kevadeks Rakvere Vallavalitsuse eestvedamisel rekonstrueeritud täiesti uus algklasside ja külakeskuse hoone, kus hakkavad alates sügisest õppima 1.-3.klassi õpilased. Lähtuvalt sellest peaks olema vastuse saanud küsimus kooli tuleviku kohta - vald ei investeeriks perspektiivitusse haridusasutusse.










Õppeasutus kaunis kohas

Tegemist on liigirikkuse poolest looduslikult mitmekesises piirkonnas paikneva mõisakooliga, millest tulenevalt on keskkonnaõpetus, loodushoid ja kultuuripärandi uurimine ning hoidmine kooli prioriteedid. Lasila Põhikool on haridust väärtustav kool, kus järjepidevuse kandjaks on kooli traditsioonid ning sellest tulenevad ettevõtmised. Õppetöö rikastamiseks kasutatakse projektitööd, õuesõpet, õppekäike, teemanädalaid, õppeainete ja huvitegevuse vahelist integratsiooni ja osalust erinevatel konkurssidel.

Uurimustööde koostamine ja õpilaskonverentside toimumine, kus esitatavad ettekanded on uurimuste kokkuvõtted, on traditsiooniks. Alates 2009. aastast koostavad kõik 8. klassi õpilased üleminekueksamina uurimustöö.

9. klassi õpilased valmistavad ja esitlevad lõputöö tööõpetuses. Töö koosneb kolmest osast: praktiline töö, kirjalik osa ja suuline kaitsmine.


Kool on aktiivne

Osaleme üleriiklikus projektis „Tagasi kooli". Traditsiooniliselt oleme rohkearvuliselt osalenud UNICEF-i kooliprojektis „Väike heategu".

Järjepidev on koostöö sõpruskooliga Läti Vabariigis, aprillikuus sõidavad meie kooli 10 õpilast ja neli õpetajat taas külaskäigule Anna Brigadere nimelisse põhikooli Dobele lähedal.

Oleme osalenud päästeameti projektis KEAT - Kaitse end ja aita teist. Lõpulaagris on meie õpilased saavutanud väga häid tulemusi.

Kool osaleb Eesti Mõisakoolide Ühenduse tegemistes ja viib suviti läbi külastusmängu „Unustatud mõisad". Meeleldi võtame külalisi vastu ja viime läbi ekskursioone ka muudel kokkulepitud aegadel.

Mõisa ajaloost

Lasila mõis, mis on rajatud 17.sajandi esimesel poolel, on maailmakuulsa loodusteadlase Karl Ernst von Baeri lapsepõlvekodu, kelle 220. sünniaastapäeva me selle aasta veebruarikuus koolis ka tähistasime. Maja ees, ovaalse tiigi kaldal, asub akadeemiku mälestuskivi. Praegune historistlikus stiilis kahe torniga telliskividest mõisahoone valmis aastal 1862, mil mõis kuulus Rudolf von Ungern-Sternbergile. Mõisa ajaloost saab infot veel siit.