Sorte on palju, kasvata kus tahad

Maasikataimi saab sõpradelt ja muidugi ka müügikohtadest, kus müüakse taimi kogu suvi. Kassettides kasvanud taimed istutatakse samale sügavusele nagu nad enne olid. Liiga sügavale või madalamale istutatud taimed jäävad kasvus kängu. Sortide valik on praegu suur ja alati tasub lugeda hoolikalt sordikirjeldust või küsida müüjalt informatsiooni. Müüakse ka taasviljuvaid sorte, mida sobib kasvatada nii peenras kui ka rõdukastides ja pottides nii ilu kui ka marjataimena. Selliste sortide puhul on eriti oluline jälgida õpetust. Kui on tegemist väikese taimega, siis on hea esimene õisikuvars ära lõigata, sest siis areneb taim jõudsamalt ja saame hiljem suurema saagi. Taasviljuvate sortide taimede kasvatamisel saame maasikaid korjata kuni külmadeni. Sügisel tuleb aga alates septembrist ära näpistada õied ja jätta ainult valmivad viljad, et taim ennast vähem kurnaks. Tavaliselt tuleb nende sortide puhul potis kasvatades iga paari aasta järel uued taimed osta.


Peenras kasvatamisel on hooldustöödest tähtsaim varakevadine hooldus. Siis on vajalik läbi viia korralik puhastus, mis seisneb vanade kuivanud lehtede ära korjamises. See töö võimaldab oluliselt vähendada haigustekitajate ja kahjurite levikut. Hilissügisel seda teha ei tohi, sest vanad lehed kaitsevad taimi talvel.

Sõnnikusõber ja keemik

Tihti vähendab aiapidaja ise oma marjade väärtust ja ka saaki. Kõige ohtlikum on taimede eest liigne hoolitsus. Eestlastel on levinud arvamus, et ainult sõnnikuga saame korraliku saagi - mineraalväetised on aga keemia, mida ei tasu kasutada. Teine äärmus aiapidajaid on aga aiapoodide usinad külastajad ja hoolsad kemikaalide kasutajad ning leiavad, et kõik mis nende hoolealuste vahel liigub - tuleb tappa ja iga täpp lehel nõuab konsultatsiooni ning kohest tegutsemist.

Tegelikult on maasikataimede kasvatamine üsna lihtne - kui me loome taimedele head tingimused, siis on tagatud ka vastupidavus haigustele ja kahjuritele. Head tingimused taimede jaoks on valgus, õhk ja parajalt toitaineid. Üleliigne väetamine põhjustab konkurentsi lehtede ja maasikate vahel. Selles konkurentsis on kaotajaks pooleks tavaliselt viljad, mis on siis vähem värvunud ja halvema maitsega ning üldjuhul ka vähem tervislikud. Varjulises kasvukohas kasvavad maasikad jäävad maitsetuks ja taimedel hakkavad levima haigused ja kahjurid. Umbne kasvukoht soodustab samuti nii haiguste kui ka kahjurite levikut. Seega tuleb leida oma hoolealustele neile meeldiv kasvukoht ja tasuks saame maitsva ja aromaatse saagi.

Eemalda lehed õigel ajal

Kui saak on korjatud, siis on otstarbekas taimed üle vaadata, kas nende kasv pole liiga tugev, on lehtedel kahjureid või haigusi? Tavaliselt on sel ajal lehtedel näha punaseid laike, kui lehed on krimpsus, võivad neid olla imenud maasikalestad. Pärast saaki kasvavad maasikataimedel uued lehed ja vanad lehed pole enam vajalikud, kuid varjavad uusi lehti ja nakatavad neid haigustega ning kahjurputukad kolivad noortele, mahlasematele lehtedele. Nendest noortest lehtedest sõltub aga järgmise aasta saak, sest õiepungad moodustuvad juba augusti lõpus. Seega on otstarbekas viimaseid maasikaid süües võtta aiakäärid ja lõigata ära taimede lehed. Hiljem seda teha ei ole hea, sest siis vigastame juba uusi lehti. Nädala pärast on aias ilusad tervete lehtedega maasikataimed, mis on võimelised moodustama rohkelt õiepungi ja valmistuvad ette talvepuhkuseks.

Kui inimeste tervisele on oluline puhkus, siis taimedele on väga oluline puhkuseks ettevalmistav periood. Seetõttu ei ole sel perioodil vaja ergutada lämmastikväetistega uut kasvu. Väheviljakatel muldadel sobib anda kompleks sügisväetist, kus on selles osas taime vajadustega arvestatud. Kevadel valitakse aga kevadväetis. Väetamisel tuleb arvestada veel sellega, et maasikataimed ei ole väga nõudlikud ja noori taimi ei tasu väetada, sest neil on elujõudu niigi. Väetamisega tasub alustada alles pärast teist saagiaastat.

Artikli autor on Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi aiandusosakonna juhataja.

Hea lugeja, kas kasvatad või oled kasvatanud maasikaid? Millised on olnud sinu kogemused?