„Tudengite poolt hallatava kohviku idee on üsna vana, see ulatub tagasi aastatesse 2004-2005. Vahepealsetel aastatel projekt mõnevõrra seiskus, takerdudes nii majanduslike ja ruumiliste võimaluste kui ka olemasoleva kompetentsi taha.

Aktiivsemalt on projektiga tegeletud viimased 2-3 aastat. Selle elluviimine on kallis lõbu ning ilma Tallinna Ülikooli ja mitmete teiste koostööpartnerite toetuseta see kindlasti teoks poleks saanud. Tänud neile usalduse ja toetuse eest. Lisaks sellele andis plaani realiseerimiseks võimaluse uue, Astra-nimelise Teadusmaja rajamine," selgitas kohviku juhataja ja endine TLÜ Üliõpilaskonna juhatuse esimees Argo Ralja.

Soome on Eestist siingi tohutult ees

See, et teatud ülesanded ülikooli kampuses antakse tudengitele, ei ole maailmas mingi uus asi. Eestis ei ole see aga veel populaarseks saanud. Argo Ralja loodab, et nende tehtud kohvik annab innustust ka teistele Eesti ülikoolidele.

Olulisel kohal on siin näiteks tudengitele paindliku graafikuga töökohtade pakkumine ülikooli kampuses. Kohvikus Oaas töötavatest teenindajatest on 80% seotud Tallinna Ülikooliga.

„Ettevõtmise puhul oleme eeskuju võtnud ka Helsingi Ülikoolist, kus tudengite esindusorganisatsioonile kuulub ligi 20 toitlustuskohta, lisaks ühiselamud, peomajad ning trükikoda. Seega on, kuhu areneda," rääkis Ralja.

Hetkel on kohvikuga seotud 15 inimest ning nende töötasud vastavad Ralja sõnul vastava sektori keskmistele palganumbritele.

Kasum ei ole oluline

Kui muidu on ettevõtetele ülioluline saada kasumit, siis TLÜ Üliõpilaskonnale kuuluva kohviku puhul ei ole see peamine eesmärk.

„Meie huvi on pakkude ülikooliperele soodsaid ning maitsvaid lõunasööke ning lisaks ka kohta erinevate sündmuste korraldamiseks. Kohvik asub kolmel üsna omanäolisel korrusel, mis annab võimaluse mõnusaks ajaveetmiseks ka õhtusel ajal. Ettevõte ise kuulub aga MTÜ-le Tallinna Ülikooli Üliõpilaskond, kes otsustab ka võimaliku kasumi kasutamise," ütles Argo Ralja.

Ralja nendib, et toitlustusvaldkonnas on konkurents karm ning nagu iga äri, on seegi riskantne. Samas tuleb üliõpilastele kuuluvas kohvikus kasuks see, et neil on kasutada uuringud - millest ülikoolipere varem puudust on tundnud. Nüüd saab need mõtted reaalselt tudengite kasuks tööle panna.

Oaas pakub võimalikult laia sortimenti toite, mille hinnavahemik jääb reeglina 3-4 euro vahele.

Kohvik on avatud alates 8-st, kui pakutaks hommikusööke. Alates jaanuarist on kohviku uksed külastajatele avatud hiliste õhtutundideni.