Ajutine asjur proovis koolmeistripulti

Palamuse kihelkonnakooli muuseumis oli giidiks projektijuht Janek Varblas . Kui vanasse klassituppa mindi, proovis Vadim Lazerko ära ka kõnepuldi, millest kooliõpetaja ja köster kunagi tundides selgitusi jagasid. Muuseumi külalisteraamatusse tehtud sissekandes kiitis Lazerko eestlaste suhtumist oma rahvuskultuuri, oskust seda hoida ja mitmekülgselt tutvustada. Kasepää vallas külastasid ajutine asjur Vadim Lazerko ja majandus-ja ettevõtlusvaldkonnaga tegelev nõunik Stanislav Ventsel Peipsi Järve Elu Tuba . Raja vanausuliste palvemajas jagas neile selgitusi koguduse vanem Ossip Jotkin.

„Välisriikide esindajate huvi Peipsiäärsete alade vastu valmistab igati head meelt. Koostöö valgevenelastega võiks olla perspektiivikas ennekõike majanduse, muuhulgas ka kalanduse ja turismi valdkonnas," ütles Kasepää vallavanem Jüri Vooder. „Valgevenes toodetakse mitmesuguseid masinaid (põllutöömasinad, autod, bussid, millel võib olla nõudlus ka Eestis," arvas ta

Põhjalikum mõttevahetus kalandusalaste suhete arendamisest sai teoks Osaühingus Kallaste Rand. Ülevaate Peipsi kalandusest andsid Peipsi Kalurite Ühingu esimees Priit Saksing ja firma Kallaste Rand omanik Paul Kärberg. Et Valgevenes on mitmeid kalarikkaid järvi oli kõneaineks ka sealsete kalade, näiteks koha toomine Eestisse. Diplomaatide sõnul võib Valgevenes tekkida ka tõsine huvi Eestis valmistatud kalatoodete vastu. Vadim Lazerko soovitas ettevõtja Paul Kärbergil koostada paketi ettepanekutest tulevaste suhete arendamiseks.

„Kallastele ei satu välisriikide diplomaadid kuigi sageli, mistõttu nende külaskäik teeb mile igati au. Kaks riiki ja nende erinevad piirkonnad võiksid teha ennekõike koostööd ettevõtluse alal," ütles Kallaste linnapea Viktor Nukka. Majandussuhteid valgevenelastega peab perspektiivikaks ka Alatskivi vallavanem Ando Tõrva, kes koos lossi perenaise Külli Mustaga diplomaatidele Alatskivi lossi ning selles paiknevad Eduard Tubiba muuseumit tutvustas.

Jõgeva vallas Kuristal külastasid Vadim Lazerko ja Stanislav Ventsel mitmetel üle-eestilistel kodukaunistamiskonkurssidel tunnustuse pälvinud Priit ja Aita Saksingu kodu ja kohtusid ka vallavolikogu esimees Alo Tederi ja ettevõtjate Marek Saksingu (ühtlasi vallavolikogu aseesimees ) ja Margo Hundiga, kes käinud Valgevenes tutvumas ka sealse majanduseluga. Margo Hunt, kui kirglik jahimees huvitus ka võimalustest teha koostööd seda harrastust silmas pidades.

„Edasises koostöös Valgevenega tuleb primaarseks pidada majandussuhteid, kuid kindlasti tekivad ka vastastikused huvid kultuuri, spordi jne vastu. Rõõm oli tõdeda omavalituste huvi Valgevenest sõpruspiirkondade leidmiseks, millele soovin ka ise tõsiselt kaasa aidata," ütles välisesindajate küllakutsuja Priit Saksing.

Päev pärast visiiti saatis Valgevene Vabariigi ajutine asjur Vadim Lazerko Peipsi Kalurite Ühingu esimees Priit Saksingule diplomaatilise etiketi kohase esindusliku pöördumise, milles tänas mitmekülgse ja sõbraliku vastuvõtu ja erinevate Jõgevamaa ja Tartumaa piirkondade tutvustamise eest ja avaldas lootus ning valmisolekut edaspidiseks koostööks.