Vastse-Kuuste Kooli mudilas- ja lastekoor XI noorte laulu- ja tantsupeol "Maa ja ilm"

Üle aastate võtsid peost osa ka Vastse-Kuuste mudilas- ja lastekoori lauljad ning segarahvatantsurühm. Kui mai alguses tehti teatavaks peole pääsenute ametlik nimekiri, siis tekitas see lastes vastakaid emotsioone. Oli siirast rõõmu ja nii mõnigi oleks hakanud hea meelega kohe asju pakkima, kuid oli ka neid, kes pelgasid sõitu pealinna ja sealset suurt rahvamassi.

Kui tantsijad veetsid Tallinnas terve nädala, siis lauljatele on see aeg sootuks lühem. Teele asuti 1. juuli varahommikul, ning lastekoor pidi kohe ka proovi tõttama.

Seevastu mudilaskoor veetis oma esimese peopäeva linnaga tutvudes: käidi loomaaias, vanalinnas, nauditi merevaadet jne.

Samal õhtul toimus ka lauluja tantsupeo avamine. Lastekoor sai oma esmase emotsiooni, lauldes ühendkoori avablokis, millele järgnes suurepärane võimalus jääda vaatama tantsupeo esimest etendust. Teisel päeval said mudilaskoori lauljad oma esimese laulukaare kogemuse. Palav päike ei hellitanud peo kõige nooremaid lauljaid kohe üldse. Nii mõnigi mudilane muutus kärsituks, kui käis koori lavale paigutamine, aga mõte sellest, et korraga oli laval ligi 8000 mudilast, tekitas neis kindlasti uhke tunde.

Peo kulminatsiooniks oli kindlasti pühapäev, mil toimus rongkäik ja laulupidu ise. Kui lapsed kuulsid, et maha tuleb marssida 5-6 kilomeetrit, siis nii mõnegi nägu venis ehmatusest pikaks, aga rongkäigus ununesid kõik muremõtted. Pikale kõndimisele järgnes viimane laulupeosupi söömine ja oligi käes laulupidu ise. Peo lõpuks nägin ma laste silmis väsimust, rahulolu ja õnnelikkust. Seega loodan, et lauljad said kogeda midagi erilist.

Siinkohal väga suured tänud mudilas- ja lastekoori saatjaõpetajatele Siirile ja Dagnyle.

Anne Kasesalu, Vastse-Kuuste Kooli muusikaõpetaja

_______________________________________

Alustasime väljasõitu Vastse-Kuustest 27. juunil kell seitse hommikul koos Orava Põhikooli tantsijatega. Majutuskohta jõudes tuli kiiresti trenniriided selga panna ning lõunasöök süüa, sest kell 12 algas harjutusväljakul esimene proov. Harjutama tuli hakata kodus selgeks õpitud tantse "Välja kaema" ja "Reinlender Pärnumaalt". Et koos oli 768 tantsijat, tuli ennekõike õppida rühmade suurt koostööd. 7.-9. klasside liigijuht XI tantsupeol oli Andre Laine, keda abistasid tema kolm assistenti ning neli nurgajuhti. Ka minul oli hea võimalus nurgajuhi rolli täita ning kogeda veelgi paremini, kuidas sünnib suur ühine pidu. Tantsijad olid väga tublid ja mõistvad ning vajalikud mustrid ilmusid murule justkui iseenesest.

Liigijuht Andre püüdis peonädalat noortele võimalikult meeldejäävaks teha ning seetõttu jagas ta rühmadele erinevaid lisaülesandeid. Näiteks tuli igal rühmal endale loosida sõprusrühm, kellega koos tuli teha huvitav ning omapärane pilt. Samuti toimusid erinevad võistlused sõprusrühmade vahel. Magusa auhinna võitmiseks oli välja kuulutatud võistlus, kus keskööl tuli telefoniliinile pääseda viienda helistajana.

Esmaspäevast neljapäevani olid tihedad proovipäevad ning kõrvetav päike, kuid vaatamata sellele jätkus noortel energiat, et õhtuti veel jalg- ja korvpalli mängida ning teiste Põlvamaa tantsijatega uusi tutvusi luua.

Majutuskohas jagasime aulat Põlva Ühisgümnaasiumi ja Kanepi noortega. Eks omaette ruum oleks kõige mõnusam olnud, kuid saime kenasti koos hakkama ning öörahu saabumiseks piisas toredate turvameeste uksele ilmumisest.

Neljapäeval oli igal meie tantsijal ülesanne triikida oma rahvariided, et siis reedel algaval peol viksi ja viisakana rahva ette astuda. Triikimine osutus aga oodatust keerulisemaks tegevuseks, sest enamik meie noortest polnud seda enne teinud. Samas olid kõik poisid ja tüdrukud väga asjalikud ja püüdlikud ning tegid silmad ette Kanepi segarühma noortele, kelle riideid triikis õpetaja. Näpunäiteid pluuside triikimiseks jagas ka liigijuht Andre, kes oli parajasti Põlvamaa tantsurahval külas käimas.

Reede hommikul oli tantsupeo peaproov-etendus ning õhtul laulu- ja tantsupeo avamine ja veel üks etendus. XI noorte tantsupidu toimus esmakordselt lauluväljakul ning tantsumurule ilmuvaid mustreid sai näha ekraanidelt, kui väljakul oma kohal kogu ilu kättesaamatuks jäi.

Laupäeval oli meie tantsijatel võimalik puhata, sest etendus oli alles õhtul. Nii mõnigi võttis ette rannas käigu või tehti tutvust pealinna kaubanduskeskustega. Pisut rohkem pabistasime sel päeval meie koos õpetaja Monikaga, sest laupäevasel etendusel esinesid juhendajad tantsuga "Põhjamaa", et tänada tantsijaid toreda peo eest.

Pühapäeva hommikul kell 9.30 kogunesime koos Põlvamaa tantsijate ja lauljatega Endla tänavale ja valmistusime rongkäiguks. Vastse-Kuuste valla sildi alla rivistasid end üles mudilaskoor, lastekoor ja rahvatantsurühm ning loomulikult ühinesid meiega vallavanem ja kooli direktor. Trummid mürtsusid, pillid hüüdsid ja tuhanded peolised marssisid lauluväljaku poole.

Lauluväljakule jõudes sõime viimast korda tantsupeosuppi ja hakkasime laulupidu nautima. Tüdrukud, kes ühtlasi kuulusid ka lastekoori, käisid loomulikult laulukaare all laulmas ning said kogeda võimsat ühislaulmise tunnet.

Laulu- ja tantsupidu lõpetati lauljatega ühiselt "Põhjamaaga". Kogu peo ametliku lõpuna kõlas G. Ernesaksa "Mu isamaa on minu arm" ning lisaks peo nimilaul O. Ehala "Maa ja ilm". Laulupeo tuli kustus ja asusime koduteele.

Meie rühm sai peonädala jooksul eriti lähedaseks Orava rühmaga, kes loosi tahtel ka meie sõprusrühmaks osutus. Enne lauluväljakult lahkumist jäeti üksteisega südamlikult hüvasti ning ei puudunud ka pisarad silmanurkadest. Nii mõnigi soovis, et tore nädal oleks veelgi pikem olnud.

Suur tänu toredatele tantsijatele ja õpetaja Monikale, kes meiega saatjana ühines!

Rahvatantsurühma juhendaja Egle Mäe