Ilusam ja ohutum

Lossipargis vajasid väljavahetamist amortiseerunud pargivalgustus ning pargiteed. Pargi üldilme on selle tulemusena muutunud.

„Korrastatud pargiteedel saab nüüdsest ohutult liikuda ka lapsevankriga. Rekonstrueerimistööde käigus loodud pargiteede laius ja tasapinnalisus võimaldab mugavalt Lossipargis liigelda ka ratastooliga. Uuendatud vandalismikindlam pargivalgustus tagab pargialal turvalise liikumise pimedal ajal. Lossimäge külastavad paljud sise- ja välisturistid ning seda aastaringselt, seega mõjutab uuendus paljusid inimesi," rääkis Viljandi Linnavalitsuse majandusameti keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik.

Erinevate osapoolte ladus koostöö

Viljandi Lossimäed kuuluvad maastikukaitseala koosseisu, see tähendab, et üheks huvitatud osapooleks sellega toimuva osas on Keskkonnaamet. Samas on tegemist ka muinsuskaitsealaga, mille tõttu oli projekti kaasatud Muinsuskaitseamet. Kolmandaks osapooleks oli mõistagi maa omanik Viljandi Linnavalitsus. "Positiivnse oli siin osapoolte koostöövalmidus, mis näitas, et Lossimägede korrastustöid ootasid kõik pikisilmi," ütles Inga Nõmmik.

Plaane on veelgi

Keskkonnainvesteeringute Keskuse projektikoordinaator Eerika Purgel on Viljandis toimuvaga rahul.

„Selle aasta juuli kuuga on projekti raames planeeritud tegevused kõik elluviidud ning väga hea on jällegi tõdeda, et tänu Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi meetme "Looduse mitmekesisuse säilitamise" toele, sai üks Eesti külastatumaid kohti korda tehtud. Viljandi Linnavalitsus on aga ettevõtlik, sest sama meetme toel tehakse teise projekti raames korda ka Viljandi Lossimägede lähedal asuv ning samuti Viljandi maastikukaitsealale jääv Viljandi järve ümbrus. Korrastatakse puhkekohti ja sildasid jne, et külastajatel, seejuures ka Viljandi paadimeestel, oleks kohti, kus meeldivalt aega veeta," rääkis Purgel

Projekti nimetus: Viljandi Lossipargi rekonstrueerimisprojekti koostamine ja elluviimine

Toetusmeede: Looduse mitmekesisuse säilitamise

Projekti maksumus: 297 175,23 eurot,

Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus: 252 598,95 eurot

Omaosalus: Viljandi linn, 15 %, summas 44 576,28 eurot