See võib alata teeotsast, aiaväravast, välisuksest - igaühel tema tunnetuse ja emotsiooni järgi. Suure osa sellest tundest mõtleme me enda jaoks lihtsalt välja, see on meie peas ja südames.

Teise, sügavama osa sellest tundest saavutame läbi hoole ja töö, mida päevast päeva rõõmuga teeme, olgu see siis tülikas muruniitmine, kraamimine või jörjenijuurikate mulda panek .

Eesti Kodukaunistamise Ühendus organiseerib konkurssi «Kaunis kodu» alates 1999. aastast, alates 2005. aastast «Kaunis Eesti kodu». Alates 2012 on konkursi nimi «Eesti kaunis kodu». Ürituse patrooniks on Eesti Vabariigi president.

Sellel aastal valiti Lääne Maakonna nelja kaunima kodu hulka Rälby Bakase talu ,mis on tõepoolest seda tunnustust igati väärt. Lia ja Üllar Rosenbladi kodu Rälbys on peidus aia ja suurte puude varjus. Kui poleks teadnud, poleks seda sealt üleski leidnud. Üllataval kombel peitub siin terve suur ja väga avar majapidamine.

Sügis on juba aeda hiilinud, floksipõõsad lõkendama löönud ja õuntel põsed rõõmsaks võõbanud. Perenaise leian sauna juures toimetamas, ikka naerusuise ja sõbraliku.

Teeme majapidamisele ringi peale. Hooned on pereisa Üllar kõik oma kätega taastanud ja ehitanud, praegugi ehitustöö pooleli, kus vanadele müüridele antakse taas uus elu. Hoovi nurgas torkab silma ilus, hoolikalt värvitud ja klaasitud uksega majake. Pakun, et külalistemajake, aga ei. Hoopis puukuur!

Ja see aed... Korralikult pügatud muru, kõnniteed, nagu joonlaua järgi laotud paest peenraääred, ikka veel õitsev ja piinlikult puhtaks rohitud tohutu roosipeenar, küpressid, dekoratiivsed kadakad, hulgaliselt ilutaimi ja põõsaid, vändaga kaev. Trepi ees veesilm kus linnukesed pesemas käivad ja nastik kuumal ajal joomas.

Nagu ikka on oma kodus nokitsevad inimesed tagasihoidlikud , kes on rajanud ja kaunistanud oma kodu vaid ise-enda jaoks ja ei arva, et selles midagi erilist on. Ka on Liya pigem pisut häiritud tähelepanust ja lausub et see kõik ei ole rajatud eksponeerimiseks, vaid ise-endale iluks ja rõõmuks.