Põlva päevadel esinenud Justamendi liige Jaan Elgula nimetas Põlva koguni Eesti puhtamaks linnaks. Selliseid hinnanguid on mõistagi tore saada, aga... Alles mõni õhtu tagasi vedelesid Piiri tänava kõnniteel järjestikku mitu salvrätti, Mäe tänaval ka pitsakarp ja joogipudel. Pärast Põlva- Võru jalkaõhtut jäi staadioninõlvale terve ports taarat ja krõpsupakke.

Kas tõesti jäetakse ka kodus oma söögijäätmed ja must pesu sinna, kuhu juhtub? Iga päev ja igale poole tublid linnakoristajad lihtsalt ei jõua ning kas peakski. Lihtsam ja linna maksumaksjale ka odavam on ise oma jäätmed prügikasti poetada. Omaette häda on mitmete kinnistuomanikega, kes hoolimata märkustest oma vara rääma on jätnud. Kõige rohkem riivab silma Kesk 22 ning riigiettevõtte Eesti Post hoone ja selle ümbrus.

Samas teeb rõõmu, et järjest rohkem on siiski neid, kes oma majafassaadi ja -ümbruse hästi korda on teinud. Kui Ähnioru ja Piiri elamurajoon on ennegi heakorraga silma paistnud, siis nüüd on ilusaid hooneid lisandunud ka Jaama ja Võru tänaval. Linnavalitsus omalt poolt on püüdnud ärksamaid majaomanikke ikka toetada ja nii on ka tänavu eraldatud toetust 14 hoone korrastamiseks enam kui 30 tuhande euro ulatuses.

Kui Austrias on ilusad majad, siis on seal ka mõistagi korras tänavad. Põlvas see veel päris nii pole, aga tänavu on neli tänavat uue katte juba saanud ja julgen kinnitada, et sügiseks on kõik Põlva tänavad tolmuvabad. Jätkub kõnniteede korrastamine ja kui hange õnnestub, algab ka Võru tänava kapitaalremont.

Kui enamikes Austria väikelinnades kasutatakse kütteks hakkepuitu, siis nüüd on lootus ka Põlvas selleni jõuda. Vahetult enne jaanipäeva avati riigihange, mille tulemusena peaks uus hakkepuidu katlamaja vähemalt järgmise aasta esimeses pooles juba Põlvale sooja andma. Siingi on seos Austriaga, sest just neile müüdud süsihappegaasi kvoodi arvelt saab loodetavasti ka Põlva oma uue katlamaja pisut odavamalt.

Suvi on alanud ja puhkus meelitab paljusid linnast maale. Sellest hoolimata loodan, et kõigil aktiivsetel põlvalastel jätkub aega ja tahtmist väljendada oma arvamust algatatud detailplaneeringu suhtes, millega määratletakse tulevase Põlva gümnaasiumi asukoht. Ehitame ju koolihoone kümneteks aastateks, mistõttu arvan, et ehitatav hoone peaks meie kauni Põlva üldpilti igati sobituma ja seda võimalusel ka rikastama. Kõigi arvamused on linnavalitsusse oodatud!
"Põlva päevad 2013" läksid korda ja siinkohal tänu kõigile korraldajatele ja toetajatele!

Juuli kolmandal nädalavahetusel on aga Põlva ja kogu Põlvamaa lõõtsade mõju all. Seekordne Harmoonika algab reedel erinevates väikestes peopaikades ja kulmineerub taaskord laupäeval Intsikurmu lauluväljakul. Augusti teisel laupäeval ootame kõiki Põlva linna sünnipäevale. Sama peoga märgime ka Põlva puhkpilli 145. aastapäeva. Teades, kuidas toimuvad suvised küla- ja linnapeod nii Saksamaal kui Austrias, julgen väita, et vähemalt esinejate poolest oleme nendega vägagi sarnased. Jääb vaid loota sama aktiivsele ja heatahtlikule publikule - tulge ja teeme peo nagu Austrias!