Perekoolis õpiti praktilise harjutamise, rollimängude, kogemuse analüüsi, lühiloengute ja professionaalselt juhitud rühmatööde ning arutelude abil.

Gordoni perekool on suhtekoolitus, kus lapsevanemad õpivad oskusi, mis arendavad lapse enesedistsipliini, teiste vajadustega arvestamise oskusi, koostöövõimet ja tõstavad lapse enesehinnangut.

Koolitasid Tiiu Kerm ja Annely Kaasik Sina ja Mina perekeskusest.

Leie Nõmmiste, mida andis sulle Gordoni koolituse läbimine?

“Ma arvan, et paljud lapsevanemad on leidnud end mõttelt, et ma ei oska oma lapsi kasvatada. Kamandada kogu aeg nagu ei taha ja ilusat juttu lapsed ei kuula. Mida küll teha? Minul oli rõõm osaleda 22.novembrist kuni 17. jaanuarini toimunud Gordoni perekoolis Väike-Maarjas, kus ma sain palju häid mõtteid, et parandada oma suhteid lastega. Perekool oli grupitöö põhimõttel ja tegime iga tund mitu rollimängu, kus saime ise oma oskusi koheselt proovile panna ja olla kas laps, lapsevanem või vaatleja.

Mida koolituse lõpupoole, seda nauditavamaks ja emotsionaalsemaks rollimängud muutusid, sest elasime oma rolli sisse ning vanema rollis olles õpitu õige kasutamine tõi tavaliselt ka häid tulemusi.

Mõned põhitõed perekoolist, mis lastega suhtlemisel minule meelde jäid:

-edu saavutamiseks pean ma olema valmis ka iseennast muutma;

- kasvada ja õppida tuleb nii mul kui lapsel;

- laps on vanema peegel, st muutus lapse hoiakutes ning käitumises algab muutusest vanema hoiakutest ja käitumises;

-suhtlemise aluseks on aktiivne kuulamine, st ma tõesti tahan teada, mida mulle öeldakse;

- ole alati nii enda kui teiste suhtes aus!

Koolitusel saime teadmised kuulamisest, enesavamisest, kehtestamisest ja konfliktide lahendamisest. Selleks, et õpitud oskused täiesti omaseks muutuksid, on vaja neid harjutada vähemalt 1500 korda. Seega on nüüd vaja vaid harjutada, harjutada, harjutada.

Suur tänu headele õpetajatele Annelyle ja Tiiule ning toredale grupile!

Jaanuari kolmel päeval toimus Väike-Maarjas veel teinegi suhtekoolitus - PREP-paarisuhtekoolitus.

Kui Gordoni perekool keskendus lapsevanema ja lapse suhetele, siis PREP-paarisuhtekoolituse siht on aidata edukamalt ühildada pere- ja tööelu. (PREP on ingliskeelne lühend, mis tõlkes tähendab ennetavat programmi paarisuhte tugevdamiseks. Toim.) Grupis omandati oskusi ja teadmisi, mis toetavad toimetulekut peresiseste erimeelsustega ja arendavad oskusi vastastikuse toetuse pakkumiseks kooselus. Sellel koolitusel osales neli paari.

PREP-koolituse omapäraks on, et see ei sisalda grupitöid, kus paarid peaksid omavahelisi asju avalikult arutama või neid teistega jagama. Koolitusel tehtavad paarisuhteharjutused toimusid vaid kahe inimese vahel, kes koos kursusele tulid.

Väike-Maarja valla lastekaitsespetsialisti Tiia Kaselo sõnul on kavas ka edaspidi võimalusel taolisi koolitusi meie inimestele korraldada, kuna tagasiside koolituste läbinutelt oli väga positiivne.