Alates 4. klassist kasutab õpetaja Helju Nele Reimani koostatud „Kodolugu".

Koduloo raamatust uuritakse üheskoos Vastseliina kihelkonna kohta ja hiljem kinnistatakse õpitut õppesõitudega.

Õpetaja Helju lapsed on tihti esinenud Vastseliina lasteaia lastele, memmedele-taatidele, neid on isegi kutsutud esinema suurematele üritustele, näiteks Võru folkloorifestivalile. Eredamalt on meelde jäänud Saaremaalkäik, kus meie noored tutvustasid oma kultuuri saarlastele.

Kahjuks Saaremaa murrakut väga enam ei räägita, seetõttu pakkusid meie noored sealsetele palju huvi. Küsimusele, et miks selline suund valitud on, vastab õpetaja Helju, et oma pärandi ja kodukoha tundmine on väga oluline, see laiendab laste silmaringi.

Ekskursioonidel üritab õpetaja juhtida laste tähelepanu sellele, kui eriline nende kodukoht on, samuti sellele, et siin räägitav keel on teistsugune ja et paljud ei oska seda keelt. Algklassiõpilastel ei ole tihti võimalust esineda väljaspool kooli, võru keelega tegelemine aga just võimaldab seda. Esinemiskogemus annab enesekindlust edasiseks eluks. Suurt tähelepanu pööratakse võrukeelsetes ringitundides just näitemängule. See arendab teise inimese kuulamisoskust, väljendusoskust, intonatsiooni, selget eneseväljendust, esinemisjulgust.

Neid oskusi on õpilasel kogu elu jooksul vaja.

Õpilased, kes tänavu lõpetavad 9. ja 12. klassi, on enamuses kõik Helju Sarapuu käe all võru keelt ja traditsioone õppinud.