„Meie sündmust iseloomustavad kõige paremini sõnad 'lihtsus' ja 'loomulikkus'", ütles nädala eestvedaja Ivi Rausi. „Lisaks saunale on oluline roll ka traditsioonilisel pärimusmuusikal ja käsitööl, mis on osa sellest nädalast. Samuti toimuvad erinevad õpitoad, mis on tihedalt seotud suitsusauna ja loomuliku eluviisiga."

Nädal algab 1. augustil koos kahepäevase suitsusauna renoveerimise õpitoaga ning  Metsamoor Irje Karjus viib huvilised naised sauna ja õpetab saunateemalist  pärimusmeditsiini.

2. augustil saavad ringkäigul huvilised uudistada Haanjamaa erinevaid suitsusauna tüüpe ja nende ehitamise lugusid. Õhtul ootavad Plaani karjamõisas kõiki laulma, tantsima ja saunalugusid kuulama kohalikud muusikud Tarmo Noormaa, Kati Soon, Kadri Lepasson jt.

Külalised pestakse puhtaks 3. augustil.  „Saunapäeval on me külalised kaasatud kõikidesse tegevustesse, mida tuleb ühel saunapäeval teha: puude tassimine, sauna kütmine, vee tassimine, veedetakse üks loomulik päev Haanjamaal,"  ütles Rausi.

4. augustil avab Suurel Munamäel uksed traditsiooniline Suvetare, kus saab meisterdada ja teha näputööd. Lisaks käsitööle on avatud pillitare ja kõlab traditsiooniline rahvamuusika. Suure Munamäe vaatetornis on avatud kohalike suitsusaunade teemaline näitus.

Et Haanjamaa saunad on väikesed ja intiimsed, siis pääseb päevadele vaid eelregistreerimisel: Ivi Rausi, e-postil ivirausi@gmail.com.

Suitsusaunanädala korraldab koos saunaperedega MTÜ Haanja Kultuurikoda. Toetavad Vana Võrumaa kultuuriprogramm, Eesti Kultuurkapital ja Võrumaa Partnerluskogu.

Nädala kava saab vaadata kodulehtedel www.haanja.eu