2009. aasta veebruaris palus linnavalitsus lasteaednike nõusolekut vähendada masu tingimustes nende töötasu keskmiselt 13 protsenti. Palgamuudatus jõustus märtsis.
 
Sellest ajast on Haapsalus töötava kõrgema haridusega lasteaiaõpetaja kuu brutopalk 509 eurot, mis on 100 euro võrra madalam kui üldhariduskoolide nooremõpetaja palga riiklik miinimummäär.

Tagantjärele oskavad lasteaednikud vaid kahetseda, et nad nõustusid tähtajatu palgalangusega, kuigi linnavalitsuse tollase kirja  lõpus seisis põhimõtteline lubadus palk taastada, kui masu leeveneb.
 
Nüüd on lasteaednike kannatus katkenud, sest ligi kolm aastat hiljem pole palga taastamisest isegi juttu olnud. Alates aprillist on lasteaedadest saadetud teele mitu kirja, millele pole tulnud ühtegi konkreetset vastust, ka mitte lasteaednike ettepanekule taastada palk järk-järgult: poole võrra tuleval ja poole võrra ületuleval aastal.

Haapsalu lasteaednikest vähem (493 eurot) saavad palka vaid Risti lasteaednikud, kelle töötasu vähendas raskustesse sattunud  vald 2010. aasta alguses 15 protsenti. Risti valla pearaamatupidaja Piret Zahkna sõnul on lasteaednike palk uuest aastast kavas taastada.

Lasteaiaõpetajatele maksab palka kohalik omavalitsus, mitte riik, palga kohta ühtegi riigipoolset ettekirjutust ei ole, nii et teoreetiliselt võiks omavalitsus oma lasteaednikele maksta ka miinimumpalka.
 
Heaks tavaks on siiski peetud palga võrdsustamist üldhariduskoolide nooremõpetaja või õpetaja palgamääraga, mis on vastavalt 608 ja 644 eurot. Sellest hoolimata erinevad Läänemaa lasteaednike palgad kohati 10-15 protsenti.
 
Eestis saavad kõrgeimat palka Tallinna (670 eurot) ja Lääne-Virumaa Haljala (650 eurot) lasteaednikud, kõige madalam (470 eurot) on lasteaednike palk Narvas.

Loe pikemalt olukorrast ning ka linnavalitsuse seisukohta Lääne Elu veebist.