Pentuse sõnul oleme varasematelt põlvkondadelt saanud praegu kasvava metsa päranduseks ning meil on kohustus vähemalt sama heas korras mets järgnevatele põlvedele edasi anda.

"Soovin, et sellel näldalal oleks see üks kõnekänd, mida aeg-ajalt ühes teises kontekstis kasutame, palju positiivsemas tähenduses. Kui te kellelegi ütlete "mine metsa!", et siis seda ei võetaks halvatooniliselt, vaid see on kantud kõige paremast soovist, ja see soovitus on: minge metsa!"

Metsapealinna lipu andis Haapsalu linnapeale Urmas Suklesele üle Tartu linnavolikogu esimees Vladimir Šokman. Lipp tõmmati toomkiriku juurde ehitatud laevamasti meenutavasse lipuvardasse.

Urmas Sukles ütles, et aasta alguses sai Haapsalu jälle metsaomanikuks, sest linnale tagastati 250 hektarit eestiaegset metsa. "Boonusena tulid metsamehed ja ütlesid, et saate ka metsapealinnaks. Kuna Haapsalu on turismilinn, siis parafraseerides proua ministrit, meil on siis sel aastal sedasi, et kui öeldakse "mine metsa!", tulete kõik Haapsallu," lausus Sukles oma kõnes.  

Mis metsanädalal Haapsalus toimub?

Täna oli metsanädalaga seoses Paralepa metsas noorte orienteeriumisvõistlus ja pärast piiskopilinnuses olnud tseremooniat oli kultuurikeskuses kontsert.

3. mail on Haapsalus linnulaulu kuulamise retk, kus linnuteadlane Tarvo Valker tutvustab kl 7 hommikul promenaadi linnutorni juurest algaval teekonnal eri linnuliike, räägib nende harjumustest ja sellest, kuidas neid linde ära tunda.

4. mail on Läänemaa metsaühistu õppepäev linnarahvale koos metsaomanike ja koostööpartneritega.

5. mail kl 14 on Paralepas metsapäev "Paralepa metsa matkama!" koos huvijuhtidega. Pärast matka saab kehakinnitus.

6. mail on RMK metsaistutuspäev koolidele.

7. mail on linnarahva metsapäev. Haapsalu piiskopilinnuse hoov muutub üheks päevaks metsakeskuseks. Linnus avab külalistele uksed kl 12 ning on avatud kella 18-ni, mil algab õhtune kontserdiprogramm. Tegevust jagub kogu päevaks igas vanuses külastajatele: linnuses on puulaevaseltsi Vikan laevaehituse õpetus, Lodjakoja töötoad, puutöölaat, metsandusorganisatsioonide tutvustamine, erametsaliidu metsatelk, RMK loodusharidusettevõtmised ja käsitöömeistrite õpitoad.

Kl 12 on Haapsalu puitarhitektuuriga tutvumise retk. Retk algab piiskopilinnuse peaväravate juurest ning kestab umbes kaks tundi. Retke juhib ning puitarhitektuurist ja puudest räägib Tõnis Padu.

Kl 12.30 on linnuses Läänemaa meistrivõistlused puude saagimises, lõhkumises ja riidaladumises.

Samal ajal istutab Haapsallu puu president Toomas Hendrik Ilves.

Kl 13 algab metsameest sõu, kus oma osavust näitavad Eesti tublimad metsamehed.

Kl 14-16 on metsanädala raames peetud võistluste parimate autasustamine. Autasustatakse parimaid joonistajaid, fotograafe, puutöömeistreid, kirjanikke ja lauluautoreid ning lauljaid. Esinevad lapsed.

Kl 18  on metsa-aasta kontsert Haapsalu kultuurikeskuses sarjast „Eesti metsa lugu". Esineb UMA ning luulet loeb Guido Kangur. Kontsert on järjekorras kaheksas ja seekordseks teemaks on "Kaasaeg". Kontsert on tasuta.

Kl 20 algab linnuses Svjata Vatra kontsert, mis lõpeb tuleetendusega. Ka see kontsert on tasuta.