• Taotleti vastavalt Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusele Konkurentsiametilt kütte hinna reguleerimist ja madalama hinna kehtestamist. Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus rakendus 1. novembrist. Valitsevate erakondade liikmed on avalikult rääkinud, et antud seadus võimaldab ohjeldada monopolide hinnatõusu. Meie huvi on saada teada antud seaduse mõjust Haapsalu linnaelanikele ning kas antud seaduse mõjul võib tõusta ka vee hind. Kui elektrihinna reguleerimine ja kontroll läks Konkurentsiameti kätte tõusis elektri kWh hind erinimeliste maksude abil mitmeid kordi. Kas vee hinna osas on oodata sama?
  • Taotleti Käibemaksuseaduse muutmist, mille kohaselt väheneb toasooja käibemaksumäär seniselt 20% -> 9%-le.
  • Sooviti toasooja käibemaksu alandamist 20% -> 9%-le.
  • Nõuti soojavõrkude investeeringute programmi. Täna on soojavõrkude kasutus läinud 1,7 korda üle oma aja normi.
  • Sooviti toiduainete käibemaksu alandamist 20% -> 9%-le.
  • Käibemaksu- ja aktsiismaksude liigtõstmise asemel kehtestage lihtne kolmeastmeline tulumaks, kus madala ja keskmise palga saajatel (näit õpetajad jne) kergeneks maksude koorem.
  • Taastage kohalike omavalitsuste tulumaksubaas 11,93% ning looge maakondadele arenduseelarve, mis aitaks arendada erinevaid kohalikke avalikke teenuseid.

Rohkem kui kuu on möödas ning peaminister on rikkunud Märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seadust, sest pole Haapsalu linnaelanikele vastanud. Meeleavaldusel andis allkirja pöördumisele 162 inimest. Järelikult on need 162 inimest ja nende mure peaministri jaoks tühi õhk nii nagu seda on töötud, pensionärid, üliõpilased, puuetega inimesed, lastega pered jne. Nii nagu jättis Ansip abita 600 Padaorgu lõksu jäänud inimest, pole ka 162 Haapsalu linnaelanike kiri Andrus Ansipi jaoks vastust väärt. Järelikult olen sunnitud oma linnaelanike kaitseks pöörduma õiguskantsleri poole, et kutsuda peaministri bürood alluma avaliku halduse heale tavale.

Haapsalu volikogu esimehena pean ma sellist Eesti inimeste mittemärkamist peaministri poolt ülbuse ning ükskõiksuse ja mittehoolimise musternäidiseks.

Oma võimus ollakse nii kindel, et kodanike protest ja mure ei vääri isegi mitte kirjalikku selgitust.

Selline käitumine näitab ka õigusriigi põhimõtete eiramist.

Haapsalu volikogu esimehena ootan ma peaministrilt vastust järgmisele kolmele küsimusele:

Esiteks. Miks Te ei hooli rahva tegelikest muredest ja probleemidest (kõrgetest hindadest ja kõrgetest kaudsetest maksudest) ega võta tarvitusele meetmeid hindade alandamiseks ja inimeste ostujõu suurendamiseks?

Teiseks. Miks Te pole suuteline suhtlema ühe ääremaa linnaelanikega? Kas olete nõus avalikult vabandama, et pole suutnud Haapsalu linnakodanike kirjale vastata?

Kolmandaks. Kas Te kardate, et ühiskonna tegelike probleemide tunnistamine võtab teilt kõrge ametikoha?