Pool aastat kestva heategevusliku programmi raames toimub Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses (HNRK) kokku 14 lasteetendust 11 etendusasutuse poolt, mille eesmärk on pakkuda ravil viibivatele lastele positiivseid elamusi ja emotsioone. Esimene etendus toimub täna algusega kell 17:00, mil tuleb esitusele Banaanikala Projektiteatri etendus „Muinasjutt Kuldsest Kalakesest“. Etendused on kõikidele soovijatele tasuta.

Seni on heategevusfond Aitan Lapsi teinud tihedat koostööd Eesti Etendusasutuste Liiduga, tänu millele on üle 56 000 vähekindlustatud lapse saanud teatris käia. Uus programm tähistab koostöö algust SA Aitan Lapsi ja Eesti Väike- ja Projektiteatrite Liidu vahel. „Kui Eesti Väike- ja Projektiteatrite Liit pöördus meie poole koostööettepanekuga, siis oli lasteetenduste programmi toomine Haapsallu meie kindel soov – Haapsalu taastusravihaiglas viibib väga palju lapsi üle Eesti ja nii jõuavad lõbusad ning harivad teatrietendused ka nendeni, kes peavad suve ja sügise veetma ennast ravides,“ ütles SA Aitan Lapsi nõukogu liige Rauno Raal.

„Eesti Väike- Ja Projektiteatrite Liidu algatusel valisime välja 14 toredat ning spetsiaalselt kitsastesse oludesse sobivat etendust, mis haiglaravil lapsi rõõmustada võiksid. Lisaks meie liikmesteatrite etendustele kaasasime programmi ka rahvusvahelise nukuteatrite organisatsiooni UNIMA Eesti Keskuse ja ASSITEJ Eesti Keskuse, mis on Eesti professionaalseid noorele vaatajale suunatud teatreid ning teatrispetsialiste ühendav organisatsioon,“ ütles Eesti Väike- Ja Projektiteatrite Liidu juhatuse esimees Allan Kress.

Haapsalu Neuroloogilise Rehabilitatsioonikeskuse juhatuse esimees Priit Eelmäe: „Kaasaegne statsionaarne taastusravi põhineb valdavalt aktiivsetel tegevustel ja patsiendi aktiivsel osalusel. On leitud, et mõttekalt sisustatud ravitöö väline aeg annab olulist lisaefekti ja võimaldab muuta taastumist veelgi tulemuslikumaks. Loomulikult on teatrietendused lastele mõnusaks meelelahutuseks ja vahelduseks. Meil on eelmisest aastast vaid väga head kogemused analoogilisest ettevõtmisest.“

Heategevusliku lasteetenduste programmi eelarve on 5600 eurot, mis kaetakse heategevusfondile Aitan Lapsi tehtud annetustest.

2015. aastal annetasid inimesed heategevusfondile Aitan Lapsi üle 100 000 korra kogusummas 114 617 eurot. Sügisest algab ka heategevusfondi Aitan Lapsi, Eesti Pandipakendi ja Kultuuriministeeriumi koostöös algatatud keskkonnateemaliste lastelavastuste projekt „Teater lasteaeda“, mille eesmärk on pakkuda lasteaialastele kvaliteetset ning keskkonnateadlikkust suurendavat teatrielamust. Kokku on 2016/2017 hooajaks planeeritud 120 etendust üle Eesti ja projekti arvestuslik eelarve on 45 000 eurot.

Heategevusfond käivitas projekti „Aitan Lapsi“ 2011. aastal koostöös Eesti Pandipakendi, Tomra Balticu ja teistega lastele kultuurielamuste pakkumiseks. Sellest ajast alates on inimesed teinud pakendiautomaatide kaudu annetusi pea 400 000 euro väärtuses ja teatrisse on saanud üle 56 600 vähekindlustatud lapse.

Eestimaa lapsi saab aidata iga inimene: piisab vaid pandipakendi tagastamisest taaraautomaati ning annetusnupu Aitan Lapsi vajutamisest. Annetada saab 328 taaraautomaadis üle Eesti. Suurematest jaekettidest on projektiga liitunud Prisma, Selver, Rimi, COOP Maksimarket ja Konsum, Stockmann, Kaubamaja,Grossi Toidukaubad ja Keila TÜ.