Europeade on suurim rahvakultuurifestival Euroopas, mida peeti tänavu juba 50. korda, ja millel Eesti osaleb alates 1993. aastast. Reisi Makedooniasse alustas Kõõrukiri jaaniööl. Kõõrukirja seltskonna moodustavad Halliste vallas tegutsevad rahvatantsurühmad Turel ja Hanna ning naisansambel Rosin. Vürtsi esinemisele lisasid kultuuriakadeemia noored muusikud Lee Taul ja Tõnis Kirsipu ning segarahvatantsurühma Turel juhendaja, ühtlasi ka kultuuriakadeemia tänavune lõpetaja Kristiina Vilipõld. Reisi toetasid Halliste vald ja Kultuurkapital.

Festival toimus Ohridi kesklinnas esinemisteks paigaldatud laval. Meiega samal õhtul olid esinemas veel folkloorirühmad Türgist, Sloveeniast ja Bulgaariast. Eestist tantsis peale meie rühma veel tallad tuliseks segarahvatantsurühm Kuljus Tallinnast.

Nad kiitsid meie esinemiskava mitmekülgsust. Kuna lõuna pool läheb suvel meie jaoks tavatult vara pimedaks, saime rongkäigus marssida ja esineda tuledesäras.

Reisi organiseeris Kaarli rahvamaja tubli juhataja Tiina Kuusik, sõidutas kogenud juhtidega Hansabuss. Oma teekonnal külastasime kaheksat riiki: Lätit, Leedut, Poolat, Slovakkiat, Ungarit, Serbiat, Makedooniat ja Kreekat. Kuigi sihtkohaks oli Makedoonia Unesco pärandisse kuuluv linn Ohrid, kus festival toimus, jõudsime ära käia ka Kreekas Meteora mägedes, mis asuvad Kalampakas. See oli elamuse tipp!

Mäed, mille otsas kloostrid, päevalilleväljad, läbipaistva veega Ohridi järv, laevasõit sellel... nende elamustega saab end terve talve soojendada. Kui Google'i otsingusse sisestada Kalampaka ja Ohrid, siis võib leida terve pildigalerii vaadetest, mida oma silmaga nägime.

Üksteist päeva möödus ruttu. Kuigi reis oli igas mõttes võrratu, lõi süda ikkagi kiiremini, kui peale Riiat siiapoole sõites puude vahelt meri helkima hakkas ja kodu lähemale jõudis.