Laupäevases ja pühapäevases hansamelus on palju kontserte ja õpitubasid. Viljandi vanalinna tänavatel laiub hansalaat, kuhu on veel võimalik lunastada müügiplats. Kauplejatele tuletame meelde, et tegemist on hansalaadaga ja eelistatud on sepised, punutised, ehted, puidust suveniirid ja köögitarbed, aiamööbel, naha-, tekstiili-, lina-, villa-, klaasi- ja savitooted ning talutoit - ühesõnaga kõik, milles on isetegemise soojust. Moodsat kaupa tutvustab Mulgi Mess Vabaduse platsil.

Kolme päeva jooksul taaselustuvad X-XIV sajandi teod ja toimetused elava ajaloo laagris Raekoja pargis. Huvilised tutvuvad ajastukohaste tegevuste, toidu, muusika, rõivaste ja kombestiku kaudu põneva ajalooperioodiga.

Uusi oskusi omandatakse töö- ja õpitubades ning adrenaliini ammutatakse mängudes ja võistlustes.

Hansahoov on loovat mõtlemist ja käelist tegevust arendav paik. Töötubasid on palju, õpetajad lahked ja osavad ning kindlasti ei hakka igav ei lastel ega vanematel. Saab vaadata sepatööd ja miks mitte ka ise sepistada. Peenema näputöö huvilised saavad õppida niplispitsi valmistamise saladusi või valmistada endale templitehnikas siidisalli, punutud vöö, savist nõu, kaltsunuku. Muuseumis meisterdatakse märke ja rehetoas kuulatakse mõnusat jutuvestjat.

Avatud on palju ilu pakkuv pulmanäitus. Hansapäevad on kindlasti kogu pere üritus, kuhu tullakse ka pisipõnnidega.

Kõige väiksematele on sisse seatud aed Köleri pargis ning vahvat tegevust jätkub hommikust õhtuni. Igast poisist võib saada prints ja tüdrukust printsess. Soovijate palged pintseldatakse kas loomaks, putukaks või muinasjututegelaseks.

Kondase keskuse hubane aed on kahel päeval teatrihoov: päeval etendused lastele, õhtul täiskasvanutele. Külalisetendusi annavad Rõngu ja Sürgavere külateatrid. Kondase keskuses on vaatamisväärsed näitused: kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili vilistlaste omalooming, diplomandide õppetööd ja Thea Rootalu joonistused.

Sportlik tegevus koondub peamiselt Viljandi järve randa, aga ka kesklinnas hansamelu keskel saab oma jõudu, osavust ja taiplikkust proovile panna.

Pubi Tegelaste Tuba kõrval vallikraavis proovitakse ammulaskmist, spordihoone ees on male- ja kabelauad ning spordihoones korraldatakse novuseturniir.

Rannas on sõpruslinnade poiste jalgpalliturniir ning tenniseturniir Grand Hotel Viljandi Open. Pühapäeval on kavas suur zumbapidu, vibulaskmine, sõudmine, jõu- ja osavusmängud ning traditsiooniline trepimäe jooks.

Laulu, tantsu ja pillimängu on hansapäevade kavas rohkelt - pill hüüab pea igal tänavanurgal. Pealava on Rubiini platsil, kus esineb suur osa Viljandi kultuurikollektiividest. Johan Laidoneri platsil saavad kehakinnitajad maitsva toidu kõrvale kontserte kuulata ja muusikat jagub ka Väike-Turu tänavale kunagise heinaturu asupaika.

Laupäevaõhtusel kontserdil pealaval saab nautida sumedat suveõhtu svingi Tanja Mihhailova ja Mikk Saare esituses ning tantsutrupp Modus esitab särtsakaid džässtantse.

Hilisõhtusel rannapeol on peaesinejaks Briti housemuusika täht Soul Purpose ning temale lisaks astub kahes peotelgis üles mitmeid Eesti house'i ja drum and bassi artiste.

Pühapäeva õhtul laseb Metsatöll Kaevumäel lahti oma ürgse möirge.

Viljandi Hansapäevade kestel toimub fotokonkurss, kuhu ooda takse meeleolukaid jäädvustusi hansapäevade melust. Registreeruda saab kuni 8. juunini e-posti aadressil info@fotoring.net. Fotod tuua 10. juunil kella 10-11 Maksifoto kauplusesse Tartu tänav 3.

Esitada võib ainult digitaalkaameraga tehtud pildifaile, mis peavad olema JPG-formaadis ja salvestatud mälupulgale või CD-le. Andmekandjale kirjutada märksõna ning lisada sama märksõnaga kinnine ümbrik autori nime ja kontaktandmetega. Üks autor võib esitada kuni viis tööd.

Tööde esitaja vastutab fotode autorsuse ja andmete õigsuse eest. Esitatud töödest teeb valiku kuueliikmeline žürii, kuhu kuuluvad kutselised fotograafid ning ajakirjanduse ja linnavalitsuse esindajad.

Žürii lähtub piltide hindamisel peamiselt väljendusrikkusest, väiksema tähtsusega on tehniline tase ja kunstiline väärtus. Žürii valitud fotod trükitakse korraldaja kulul A4-formaadis paberile ja vormistatakse näituseks, mis avatakse pühapäeval, 10. juunil kell 15 Kondase keskuses ja on avatud nädala. Konkursi peaauhinnaks on Overall Eesti välja pannud fotoprinteri Selphy CP 800, lisaks hulga ergutusauhindu sponsoritelt!

Laupäeval kell 10.30 toimub Kondase keskuses kompaktkaamerate esitlus, mille viivad läbi Overall Eesti ja Viljandi fotoringi liikmed.

Hansapäevade kava

REEDE, 8. JUUNI
10 Majanduskonverents «Ettevõtja ja meedia» Pärimusmuusika ait
19 Ihu- ja vaimutoidu platsi avamine Johan Laidoneri plats
20 Elava ajaloo laager Raekoja park
21 Hansapäevade avamine Rubiini plats
21.45 Hansarongkäik
22 Avakontsert «Järve saladus» Viljandi järve rand

LAUPÄEV, 9. JUUNI
9 Elava ajaloo laager Raekoja park
10 Hansalaat Vanalinn
10 Mulgi Mess Vabaduse plats
11 Hansahoov Muuseumi hoov
11 Laste aed Köleri park
11 Väike lava Väike-Turu tänav
11 Ihu- ja vaimutoidu plats Johan Laidoneri plats
11 Kirev kava püünel Rubiini plats
12 Teatrihoov Kondase aed
12 Spordiprogramm Viljandi järve rand
21 Ansambel Swingers koos Tatjana Mihhailova ja Mikk Saarega Rubiini plats
22 Hype the funk rannapidu Viljandi järve rand

PÜHAPÄEV, 10. JUUNI
9 Elava ajaloo laager Raekoja park
10 Hansalaat Vanalinn
10 Mulgi Mess Vabaduse plats
11 Hansahoov Muuseumi hoov
11 Lasteaed Köleri park
11 Väike lava Väike-Turu tänav
11 Ihu- ja vaimutoidu plats Johan Laidoneri plats
12 Kirev kava püünel Rubiini plats
12 Teatrihoov Kondase aed
12 Spordiprogramm Viljandi järve rand
15 Fotonäituse avamine Kondase keskus
17 Hansapäevade lõpetamine Rubiini plats
21 Metsatöll Kaevumägi


Hansapäevade täpsem info kodulehel