Omavalitsuse omandis olevate lasteaedade ja huvikoolide pedagoogide töötasud tasutakse omavalitsuse eelarvest. Oleme põhjalikult läbi analüüsinud valla haridusvaldkonna eelarvelised võimalused haridustöötajate palgatõusuks käesoleval aastal. Vaatamata Viimsi koolide, lasteaedade ja huvikoolide pingelistele eelarvetele oleme leidnud vahendeid haridusvaldkonna personali palgatõusuks käesoleval aastal.

Töötasude tõusu valguses on arvestatud vajadust hoida konservatiivset valla eelarve joont ning võetud rangelt arvesse asjaolu, et riikliku haridustoetust seoses laste arvu suurenemisega Viimsi Koolis käesoleva aasta neljal viimasel kuul ei eraldata. 2013. aasta hariduse rahastamismudel ei näe ette hariduse reservfondi eraldisi seoses õpilaste arvu suurenemisega. 2013. aasta sügisest alustab Viimsi koolide I klassides kooliteed 281 õpilast, mis teeb üldiseks õpilaste arvu suurenemiseks Viimsi koolides, peamiselt Viimsi Koolis, 160 õpilast. See omakorda toob kaasa lisavahendite vajaduse valla eelarvesse suurusjärgus ca 60 000 eurot, mida riik käesoleval sügisel ei rahasta. Haridusvaldkonna hallatavate asutuste palgatõusu arvestused oleme teinud ka lähtudes sellest, et tagada valla haridusasutuste töötajatele jõulupreemiate fond vähemalt 2012. aasta tasemel.

Valla haridusvaldkonna hallatavate asutuste eelarvevõimekus sel aastal üldhariduskoolide tugispetsialistide palku tõsta on 11%. Läbi 11%-se palgatõusu ühtlustame need üldhariduskoolide pedagoogide alampalkadega. Viieprotsendine palgatõus on võimalik MLAs Viimsi Lasteaiad, Püünsi Kooli lasteaias, Viimsi Kunstikoolis ja Viimsi Muusikakoolis.

Vallavalitsus esitas 9. aprillil vallavolikogule kinnitamiseks uue määruse "Viimsi valla munitsipaalharidustöötajate töötasustamise alused", millega kinnitatakse Viimsi üldhariduskoolide, koolieelsete lasteasutuste ja huvikoolide pedagoogide töötasu alammäärad vastavalt atesteerimisel antud ametijärkudele.

Uue määrusega tagatakse ka vanempedagoogide ja pedagoog-metoodikute ja valla üldhariduskoolide tugispetsialistide töötasu tõus 11% ning valla lasteaedade ja huvikoolide pedagoogide palgatõus 5% võrra. Määrusega tagatakse riigi tasustatavad töötasu alammäärad alates 1. jaanuarist ning riiklikust miinimumist kõrgemate töötasu alammäärade tasumine ning alushariduse ja huvihariduse pedagoogide töötasualammäärade tasumine alates 1. aprillist käesoleval aastal.

Üldhariduskoolide klassi- ja aineõpetaja ning õpiabirühma õpetaja töötasu alammäärad on vastavalt atesteerimisel omistatud ametijärkudele kalendrikuus järgmised:
- noorempedagoogil ja pedagoogil 715 eurot (alates 1. jaanuarist)
- vanempedagoogil 820 eurot (alates 1. aprillist)
- pedagoog-metoodikul 990 eurot (alates 1. aprillist). Klassijuhataja täiendava tasu alammäära arvutamisel võetakse aluseks klassijuhatamise baastasu 90 eurot, millele lisatakse õpilaste arvu ning pearaha korrutis vastavalt klassile (erinevates klassiastmetes on klassijuhatamise tasu erinev). Põhikooli ja gümnaasiumi tugipersonali (eripedagoogi, psühholoogi, logopeedi, sotsiaalpedagoogi ja huvijuhi) töötasu alammäär on 715 eurot, seega võrdsustatud pedagoogi töötasu alammääraga.
Koolieelsete lasteasutuste ja huvikoolide pedagoogide töötasu alammäärad kuus vastavalt atesteerimisel omistatud ametijärkudele on alates 1. aprillist järgmised:
- noorempedagoog 600 eurot (enne oli 575)
- pedagoog 680 eurot (enne oli 645)
- vanempedagoog 760 eurot (enne oli 736)
- pedagoog-metoodik 880 eurot (enne oli 861)
Õpetajaabide alampalgamääraks on 430 eurot kuus (enne oli 402). Kindlasti võetakse haridusvaldkonna palgapoliitika arutelu teemaks ka valla järgmise aasta eelarve koostamisel. Ootame huviga, milliseid samme astub vabariigi valitsus pedagoogide palgatõusuks 2014. aastal.