Vajas tõhusat lahendust

Kirjeldatud olukordade vältimiseks on tänavu Vääna-Jõesuus tööle asumas parkimiskorraldajad, kes reguleerivad vajadusel liiklust ning kontrollivad, kas sõidukijuhid peavad kinni korrektsetest reeglitest, mis tagavad kõigile rannakülastajatele ja piirkonna elanikele turvalised liiklemistingimused.

Liikluskorralduse finantseerimiseks on plaanis kehtestada kõikides rannaäärsetes parklates kuni 31. augustini kell 10.00–20.00 tasuline parkimine. Tasuline parkimine kehtib juba Luige tee ja rannaparklas, RMK parkimisala tasuliseks muutmise osas käivad veel Harku valla ja RMK vahelised läbirääkimised. Nimelt tasulise parkimisala kehtestamiseks RMK parkimisalal tegi RMK Harku vallale ettepaneku, mille kohaselt hakkaks riigile kuuluvat RMK parkimisala edaspidi haldama ja sealset tegevust korraldama Harku vald. Harku vallavalitsuse arendus-ja haldusosakonna juhataja Nele Nõu sõnul oli ettepanek tingitud sellest, et Harku vald on juba senini teinud aktiivset koostööd RMK-ga sealse alahaldamisel ja korrastamisel. „Näiteks asuvad RMK alal Harku valla ja Strantumi hallatavad välikäimlad ning prügikastid, samuti kehtib rannas ja rannaala vahetus läheduses „Harku valla koerte ja kasside pidamise eeskiri“, mille kohaselt tohivad kassid ja koerad viibida suplushooajal rannas üksnes enne kella kümmet hommikul ning pärast kella kaheksat õhtul,“ selgitas Nõu.

Lepingu tingimused läbirääkimisel

Nõu sõnul võttis Harku vald RMK ettepaneku ala haldamiseks vastu, ent praegu käivad veel läbirääkimised selleks sõlmitava lepingu täpsete tingimuste üle. „Pärast täpsete tingimuste kokkuleppimist saame allkirjastada lepingu, mille järgselt hakkab kehtima ka senisel RMK parkimisalal tasuline parkimiskorraldus, kus parkimistasu määr iga alustatud minuti kohta on 0,04 eurot ning terve päeva parkimistasu on viis eurot,“ ütles Nõu. Nõu avaldas lootust, et lähipiirkonnas elavad rannakülastajad tulevad edaspidi võimaluse korral randa pigem jalgsi või jalgrattaga, vähendades sellega parkimisala koormust. „Eesmärk on jõuda sinnani, et ilusate rannailmadega saaksid kõik Vääna-Jõesuu randa külastavad ja seal piirkonnas elavad inimesed nautida meeldivat suveilma, muretsemata oma sõiduki, koduvärava või enda liiklusturvalisuse pärast randa minnes ja rannast tulles –selleks ongi suveks rannapiirkonda tööle võetud abistavad parkimiskorraldajad.“