Mäletan, et minu vanaemal oli kapisahtlis vana kulunud kaustik, mis oli tihedalt täis tema korrapärase käekirjaga kirjutatud retsepte. Need olid elu jooksul kogutud ja kirja pandud toidud, millest mõne valmistamist oli talle õpetanud juba tema ema ning mille nimekirja ta elu jooksul täiendas perele meelepäraseks saanud toitude ja hoidiste valmistamise õpetusega.

Klade kadus

"Klade" - nagu vanaema seda nimetas - ei leidnud küll väga sagedast kasutust, peamiselt valmisid toidud ikka mälu järgi ja pliidil potis podisevat maitstes ning maitsestades.

Ainult kibekiirel hoidistamisperioodil täpsustas ta kaustikust mõne moosi või marinaadi koostisosi või siis lisas sinna katsetamise käigus välja kujunenud ja perelt erilisi kiidusõnu pälvinud roa kirjelduse, et "meelest ära ei läheks ja võibolla tahate tulevikus ise ka teha". Paraku kadus vanaema surma järel maja müügi käigus lootusetult ka vana roheline retseptikaustik.

Raamatupoed, teler ja arvuti on toiduvalmistamise nippe ja retsepte kuhjaga täis.

Olen aeg-ajalt otsinud internetist lapsepõlve lemmiktoite, mõne justkui leidnudki ja lootusrikkalt arvutist näpuga järge ajades valmis meisterdanud.

Aga ükski pole tulnud päris selline nagu vanaema tehtu. Lapseea lemmiktoidud ilmselt jäävadki lapsepõlve koos mälestusega vanaemast ja tema vanast rohelisest kaustikust.

Retseptid eakatelt

Nüüd tuleb leida uued maitsed ja retseptid. Korra aastas saan mõne uue nipi ja retsepti kodus katsetamiseks kaasa valla eakate päevakeskusest, kus 1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist eakate päeva traditsioonilise sügisandide näituse ning hoidisteküpsetiste degusteerimisega.

Lisaks niisama pidukoogi ja kohvi nautimisele pakutakse sel päeval üksteisele ja külalistele suve jooksul aiast ja metsast korjatud viljadest hoidised ja küpsetisi ning hinnatakse üksteise kätetööd. Siis on päevakeskuses kaetud laud, kust leiab nii soolast kui magusat, nii purgis kui pudelis, nii külmi suupisteid kui ka alles ahjusooje hõrgutisi - ehk kuhjaga elutarkust, traditsioone ja aastatepikkuse katsetamise käigus välja kujunenud maitseid.

Kõike, mis lauale välja pandud, palutakse maitsta ja sellele oma hinnang anda.

Soovi korral annavad hõrgutiste autorid selgitusi ja jagavad retsepte. Päeva jooksul selgitatakse kõigi kokku tulnud külaliste antud hinnete põhjal välja lemmikutest lemmikumad ning lõpetuseks jagatakse ka auhindu. Olgu siinkohal kõigile lehelugejatele katsetamiseks ja soovi korral oma kaustikusse ülestähendamiseks ära toodud enim kiidusõnu pälvinud retseptid ja nende autorid.

Laua ääres kuuldud üllatushüüete ja tunnustava mõmina põhjal võib aga öelda, et kiidu- ja tänusõnad on ära teeninud kõik, kes sel päeval oma kätetöö lauale maitsmiseks tõid. Aitäh!

Kapsapirukas
(III koht)

Taigen:

  • 500 gr hapukoort,
  • 2 muna,
  • 300 gr sulatatud võid,
  • 4 dl jahu,
  • 2 tl küpsetuspulbrit,
  • sool, suhkur.
Täidis:

  • 0,5 g värsket kapsast,
  • 2 spl puljongipulbrit,
  • 2-3 muna.
Pool tainast panna plaadile, peale kapsasegu, siis teine pool tainast. Ahjus 180-200 kraadi juures 45 min.

Linnulihakotletid
(III koht)

  • 450 g linnuliha,
  • 1 klaas toorest riivitud kõrvitsat (mida peenem, seda parem),
  • 2 sibulat,
  • 2 küüslauguküünt,
  • 3 muna,
  • 7 spl kiirkaerahelbeid (kui kasutad sealiha, siis 4 spl),
  • 2 spl hakklihamaitseainet.
Võidukas porgandikook. Foto: Katrin Romanenkov

Auhinnatud toidud

  • I koht - porgandikook, autor Liia Kuusik.
  • II koht - kirsiliköör, autor Rein Adamson.
  • III koht - kõrvitsakotlet linnulihaga, autor Aleksandra Kübarsepp.
  • Kapsapirukas, autor Sirje Lõuke.
  • Avokaadokaste, autor Maie Pea.
  • "Soolane lemmik" - külm heeringakaste, autor Helju Vahtramäe.
  • Parim magus hoidis - metsmaasikamoos, autor Larissa Püssim.
  • Parim soolane hoidis - marineeritud kurgid, autor Helgi Olu.