Hea Kodu Päevade konverents ja kontsert

Esimese päeva tippsündmuseks oli Räpina Aianduskooli saalis toimunud konverents  aianduse ja puitehitiste teemal. Konverentsi enim arutelu tekitanud ja koduomanikele ühtlasi ka kõige praktilisem ettekanne oli Reti Randoja‑Mutsu „Koduaia kujundamise alused". Teooria tõestuseks olid esitluses pildid kolmest aiast - linna-, äärelinna- ja talumajaaed. Aianduskooli haljastuse õppejõud tegi oma energilise ja õpetliku ettekandega kohalolijaile n‑ö puust ja punaseks, kuidas peab oma aeda kujundama ning mida kindlasti teha ei tohi. Ettekande lõpus kasutas publik võimalust ning küsis põhjalikult muru kohta - palju ja kui tihti niitma peab, milliste masinatega, kuidas saaks samblast ja umbrohust lahti ning mida teha, et vähem niitma peaks. Vajalikku infot ja nippe jagus küllaga.

Konverentsil pidasid ettekanded Reti Randoja‑Muts, Janno Karu, Märt Riistop ja Indrek Naudi. Foto: Andrus Karpson

Puitehituse klastri projektijuhi Märt Riistopi ettekanne „Kaasaegne puitehitus ja -arhitektuur" lükkas ümber väärarvamused, et puit põleb ja mädaneb kiiresti ning pole seetõttu vastupidav materjal. Tõestuseks oli pilt enne 1408. aastat ehitatud väga heas korras olevast sillast Šveitsis.

Hansaplant OÜ juhataja Indrek Naudi kõneles trendidest ja suundadest Eesti iluaiandusturul. Naudi sõnul on aiandus nr 1 hobi Eestis ning Räpina Hea Kodu Päevadel on kindlasti suur tulevik. Eestlane naudib aias töötamist ja otsib ikka viise, kuidas oma aeda paremini hooldada. Hea Kodu Päevad jagavad selleks häid nippe ja võtteid ning saavad kindlasti tuntuks üle Eesti.

Janno Karu ettekanne Laasi talust oli kena sissejuhatus järgmisele päevale, mil kõik huvilised said sõita Laasi tallu ise kohale ning vana talumaja üle vaadata ja saada kasulikke nõuandeid vanade hoonete taastamiseks. Plaanid Laasi taluga on omanikel suured ning kui kõik õnnestub, on Räpina vallas üks maalähedast ööbimist ning puhkamist pakkuv talu juures.

Konverentsi juhatas Margus Leivo, kelle sõnul on Räpina õiget asja ajamas. Leivo konfereeris ühtlasi ka õhtul vana muusikakooli ehk Koiva häärberi aias toimunud kontserti, kus esinesid Margot Suure laululapsed, Põlva Muusikakooli lauluõpilasteansambel, Lõuna‑Eesti Noorte BigBand (solist Artur Nagel), Räpina Kammerkoor ja Aapo Ilves. Muusika vaheldus Räpina inimeste sõnavõttudega, kust kõlama jäi positiivne. Kontserdi lõppedes said kõik kohaletulnud maitsta Kolme Sõsara Hõrgutiste imemaitsvaid toite.

Hea Kodu Päevade avaõhtul kontsert. Laval on Lõuna‑Eesti Noorte BigBand, Põlva Muusikakooli lauluõpilasteansambel ja Artur Nagel. Foto: Andrus Karpson

Hea Kodu mess

Teine päev oli kirev ning võimalusterohke. Messil sai tutvuda erinevate ettevõtete toodetega ning osta eestimaist käsitööd ja toitu. Toimusid õpitoad Sillapää lossi I korrusel, aianduskooli parklas ja MTÜ Vana Aja Maja telgi juures. Õppida sai keraamikat, mööbli restaureerimist, lille- ja taimeseadet, pookimist, puitkatuse ehitamist, palk- ja saviehitust ning palju muudki. Keskpäeval toimus Eesti esimene palkmajaehitajate kutsevõistlus, kus osalejaid oli palju ning pealtvaatajate huvi erakordselt suur. Lisaks töötubadele ja laadale toimusid mitmed ekskursioonid. Sai külastada Laasi talu Nulga külas, jalutada giidide saatel Sillapää lossi pargis, tutvuda Räpina Aianduskooli kollektsioonaedadega ja Räpina Paberivabriku tööga. Sillapää lossi I korrusel oli üleval Räpina Rahvakooli käsitöö-, keraamika- ja ikebananäitus.

Laadal osalenud kaupmehed jäid üldjoontes rahule. Kiideti head korraldust ning leiti, et messi idee on suurepärane. Kohalikele ettevõtjaile on üritus hea võimalus end ja oma toodangut näidata. Paljudest firmadest pole kohalikud elanikud teadlikudki, kuid mess annab ideaalse võimaluse oma piirkonna kaupmeest tundma õppida ning seeläbi eelistada räpinamaist.

Miinusena tõid kauplejad välja rahva vähese huvi. Ka konverentsil oli publikut oodatust vähem, kuigi konverents oli hästi organiseeritud ja ettekanded tipptasemel. Eks oma osa olnud rahva vähesuse juures ka paljudel üritustel üle Eesti, mis samuti inimesi mujale meelitasid. Peab ka lootma, et alates esimesest korrast läheb aina paremini ning järgmised Hea Kodu Päevad on nii kohalike kui ka külaliste poolt omaks võetud ja oodatud. Kõiksugu üritusi toimub iga maitse jaoks piisavalt, tuleb ise aktiivne olla, kohal käia ja osa võtta. Küllap on iga uus algus raske, kuid kõigi toetusel saame siiski hakkama. 

Ragner Lõbu tutvustamas Laasi talumaja hetkeolukorda. Foto: Andrus Karpson

Hea Kodu Päevade projekti toetas Piiriveere Liider Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondi kaudu. Räpina Vallavalitsus tänab koostööpartnereid: Piiriveere Liider, Leader Eesti, MTÜ Vana Aja Maja, Eesti Aiandusliit, Eesti Puitmajaliit, AS Hotell Räpina, Räpina Aianduskool, ajakiri Kodu & Aed ning AS Räpina Paberivabrik.