Savikoda on tegelikult selle restaureeritud mõisa teenijatemaja, (50-datel kuivati) üks väike osa, kus Pühalepa valla ja teisi Hiiumaa lapsi toimetamas võib näha. Savile lisaks tegeletakse veel puutööga, mille jaoks veelgi suuremad ruumid ja uhkemad masinad noorte päralt on. Nii puutöö kui ka savitegevustest puudust ei tule ning päevad kipuvad tihti väga pikaks venima. Lapsed ise tunduvad aga rahul ja rõõmsad olevat. See ei ole aga veel kaugeltki kõik: teisel korrusel on suur kunstiklass, kus hea kunstiringe teha ning suurepärased võimalused igasuguse käelise tegevuse jaoks.

Ja oma õiget vallutamist ootab „mõttekoda" ehk arvutipark, kus mitu uut arvutit teadus- ja mõttetöö tarbeks lastele valmis pandud. Siinkohal kutsun kõiki üles oma ideid välja ütlema ja kaasa lööma- arvutimaailma avarused ootavad vallutamist! Nüüd sai majale ring peale, kuna arvutipargist viib trepp jälle alla savikotta.

Neile, kel meie maja vastu suurem huvi tekkis, tutvustaksin lähemalt tegevusi:
*kõige pisemate saviring- Palade ja Suuremõisa lasteaedade lapsed käivad meie juures kumbki lasteaed korra nädalas. Juhendajateks on õpetaja Jaana Omann ja Klaire Leigri. Õpetaja Jaana on keraamikat õppinud Tallinna Ülikooli Haapsalu Kolledzis ja keraamiku Jaana Kormašova juures. Klaire on oma teadmised saanud Kuressaare Ametikooli keraamikaõppejõult Kaisa Laasilt, veel on meid juhendanud Sulev Loopalu- seega teame me hästi, kuidas lastele saviring põnevaks teha.

Oleme proovinud savivaltsi, katsetanud vorstitehnikat ning niisama voolinud. Juba on valminud esimesed kausid, pildid, kaunistused ja palju muud, mida lapsed oma fantaasiat kasutades teinud on, samuti on katsetatud erinevaid savisid ning glasuure.

*Keraamikaringid- suure mahuga ettevõtmised, kus saavad osaleda veidi suuremad lapsed, ka noored kuni 26 eluaastat. Kuna tegemist on järjepidevust ning aeganõudva alaga, siis saavadki selles ringis osaleda need, kel on tõsine huvi keraamika vastu. Siingi on jõutud proovida potikedrast vorstini tehnikaid ning palju on veel proovida ja katsetada.
Kevade saabudes on hooaeg plaanis lõpetada kohalikust savist valmistatud esemete maapõletusega- ehk teisisõnu katsetada tõelist kammkeraamikat.

Tegevusi on palju ja aega kulub seda rohkem. Ideedest ning hakkajatest lastest puudust ei tule- jätkuks vaid seda keraamikaindu!