Liitumisläbirääkimiste algatamisele ei pea kindlasti järgnema otsus liitumiseks. Praeguse otsusega vaid alustatakse läbirääkimisi, et selgitada, kas selline liitumine oleks vajalik ja võimalik ning milliseid halbu ja häid külgi võiks sellel mõlemale poolele olla. Tegelikult on asi veelgi segasem, sest Rõngu vald on teinud ju ettepanekud läbirääkimiste alustamiseks kõigile ümbritsevatele valdadele peale Elva linna. Kui näiteks läbirääkimiste tulemusena liituvad Rõngu ja Nõo vald ning keskus asuks Nõos, siis on vajalik analüüs, mida see Puka valla elanikele tähendaks ja kas selline liitumine ikka on mõtekas.

Loomulikult ei saa liitumine toimuda ka ilma elanikelt arvamust küsimata. Selleks aga peavad inimestel olema teada kõik positiivsed ja negatiivsed aspektid ning nende võimalikud mõjud.

Peab ju olema selge, milline on tulevikus teenuste korraldamine, kus neid pakutakse, millised asutused jäävad alles jne. Lahendamist vajab transport ja veel palju muud. Kindlasti võtab see kõik aega ja kindlasti ei jõua teha liitumise kohta otsust praegu tegutsev volikogu.

Ei ole aga normaalne, kui inimesed käivad külast külla ja majast majja ning meelitavad otsustama liitumist ühele või teisele poole, sellega üritades mõjutada inimeste vaba arvamust. Miks seda tehakse ja kellele see kasulik on? Võibolla tehakse mingeid salatehingud või mängitakse eelolevatel valimistel parema positsiooni saamise nimel, kuid elanike huvides see ju olla ei saa. Inimetele peab nii olulises küsimuses jääma võimalus vabalt otsustada, kusjuures enne tuleb avalikult selgitada kõiki mõjusid.

Puka valla tänaste liitmisvõimaluste juures ei tohiks unustada ka maakonnas toimuvaid protsesse ja arvestada tuleb Puka valla naabrite otsuste ja arvamustega. On ju volikogu arutanud ja otsustanud ette valmistada liitumisvõimaluste arutamist Õru valla ja Põdrala vallaga. Vallavalitsus esitas eelnõu volikogule, paraku võeti see viimasel hetkel volikogu päevakorrast välja. Ilmselt soovis osa volinikke arutusele jätta ainult liitumisettepaneku Rõngu vallaga.

Lisaks on maakonnas arutlusel riiklikult algatatud tõmbekeskustepõhine liitumisprojekt ja Puka vald on selles projektis Otepää piirkonda paigutatud. Tegelikult on maakonnas ju liitumisläbirääkimiste kogemus olemas. Valga piirkonnas otsustati pärast läbirääkimisi mitte liituda, Otepää piirkonnas aga liitusid Pühajärve vald ja Otepää linn. Palupera vald tookord loobus liitumisest. Liitumisläbirääkimiste alustamine ei ole otsus liitumiseks. Enne põhjalikku analüüsi ja inimeste poolt rahvaküsitlusel antud arvamust ei saa liitumisest nii ega teisiti rääkida.

Kindlasti ei ole ma ka nõus Puka valla osadeks jagamise ettepanekuga, sest Puka vald on väljakujunenud ühtse piirkonnana tegutsev vald. On loomulik, et paljude valdade piiriäärsed külas suhtlevad vallast või ka maakonnast väljapoole, kuid see ei ole argument koheseks liitumiseks. Kirikus on ju käidud aastaid kaugemale ja liitumine ei too ju kirikut lähemale. Kindlasti ei saa olla liitumise põhjuseks ka kellegi isiklikud suhted ja solvumised.

Liiivakastimängudest oleks aeg loobuda ja mõelda tõsiselt vallaelanikele tulevikule Soovin inimestele kainet pead ja külma närvi, ärge minge kaasa populismiga! Puka valla liitumisküsimuste tegelik arutamine seisab veel ees ning selles on kaalukas roll elanikel.