Heli Sepp ütleb, et on sädeinimeseks tunnustamise üle sama üllatunud, kui noorsootööalase tunnustuse üle. "Ma ei ole mitte midagi erilist teinud. Teen lihtsalt oma igapäevast tööd," ütleb ta.

"Mulle oli täielik hämming juba noorsootöö tegijate seltskonda satt uda. Nagu välk selgest taevast tuli ka sädeinimese tunnustus. See pigem jahmatab," tunnistab Sepp.

Heli Sepp mõtiskleb selle üle, kes teda esitada võis. "Võib-olla on üheks põhjuseks möödunud aastal minu kodukülas Patikal sündinud külakoor, mille dirigendiks mind paluti?" pakub ta.

Patika külakoori juhendab ta igal neljapäeva õhtul siiani. Koor loodi küll küla aastapäevaks, ent tahtmine laulda oli nii suur, et koor jäi püsima. Sepp kiidab toimekat koorivanemat Margus Vainu, samuti Merike Saart, kes häälerühmadega esmaspäeviti töötab.

Koolis juhatab Heli Sepp lastekoori, noortekoori, kahasse Anne Kruusega poistekoori ja Inta Roostiga Kose kammerkoori, 3. klassi ansamblit "Vahvad laululapsed" ja 5. klassi ansamblit "Viiendikud".

Räägime veel Heli korraldatud kooride kontsertreisidest Lapimaale, koorisisestest kokkulepetest ja kolmel suvel toimunud lastelavastustest Kose noortelaval. Tänavusuvine tükk kannab nime "Jusslased", projekt rahastuse saamiseks on kirjutatud ning kevadel selgub, kas programmist Euroopa Noored raha saadakse. Heli jutustab, kuidas kõik vahvad ja püsivad asjad tema elus on alguse saanud juhustest. Arvan et see, kuidas Heli Sepp järgemööda suurt tunnustust pälvib, pole juhus. Sädeinimene vaidleb vapralt vastu.

"Meil siin Kosel on vägaväga palju tugevaid tegijaid. On Juta Helilaid, Angelika Kadarik, Anne Kruuse ja Mareks Lobe jpt. On veel Kadri Tiis ja Leida Tiis, kelle elu on tants," loetleb Sepp. "Üksikisiku võib ju tunnustamiseks esitada, aga alati on selle taga meeskonnatöö. Ma ütlen veel, et pole teinud midagi erilist."

ARVAMUSED

Nele ja Mehis Pihla
Kose Gümnaasiumi vilistlased, Kose noortekoori vilistlased, suviste muusikaliprojektide 2009, 2010 ja 2012 eestvedajad/projektijuhid

Helil on kummaline sütitav ning kaasakiskuv jõud, mis mõjub igas vanuses inimestele. Kuidas muidu seletada seda, et tema ümber on koondunud koorilauljaid mudilastest memmedeni. Heli on kõigile neile justkui ühine omadus, iseloomujoon. Nad kõik on ett evõtlikud, heasüdamlikud, hoolivad ning natukene imelikud. Viimane on hädavajalik omadus, et Heli "hullude ideedega" kaasa minna.

Heli on õpetaja suure algustähega - mitt e lihtsalt teadmiste edastaja, vaid juhendaja ja eeskuju. Oma lastele õpetab ta hoolivust, üksteisega arvestamist ja meeskonnatööd. Ta teeb oma asju südamega ega oota tänu. Vist seepärast jõuabki kõik hea ringiga temani ka tagasi. Heli ongi ideede autor, eestvedaja, sütitaja ning selle tõestuseks saavad tema esialgu kummalisena tunduvad ideed enamasti teoks.

Näiteks superidee - ehitame Kosele lava ja lavastame seal hiljem muusikali. Muidugi! Juba neljandat aastat järjest lavastame. See võtabki hästi Heli olemuse kokku.

Liset Marleen Pak
Kose Gümnaasiumi ning Kose lastekoori ja noortekoori vilistlane

Helil on hämmastav võime koondada enda ümber inimesi, kes mõtlevad temaga sarnaselt, kellel on sarnased väärtused. Tema entusiasm ja positiivsus on nii nakkava jõuga, et koos piisava hulga inimestega saab lausa mägesid liigutada. Kui Helil tekib mingi visioon, siis ta teeb selle ka ära - endale omasel rahulikul viisil. Enne kui sa arugi saad, oled kistud suurde voogu. Sa märkad, et juba oledki muusikalimeeskonnas, aitad nõu ja jõuga, kus saad, ja sealjuures naudid kogu seda protsessi. Tunnen Heli juba esimesest klassist peale, kui ta hakkas meile muusikaõpetuse tunde andma. Võib-olla ta ise ei tajugi, kui palju on ta noori inimesi n-ö õigele rajale suunanud. Mäletan, kuidas ta võtt is minu ja Kertu juba kolmandas klassis lastekoori kontsertreisile kaasa - ta uskus, et me saame hakkama, ja me saimegi! Sealt edasi tulid juba Lapimaa reisid ja sealsed maahaldjate muusikalid ning märkamatult on ta toonud endale südamelähedased asjad omakandi inimeste kogeda.