Trumm on elus ja kätkeb endas meheliku ning naiseliku printsiibi tasakaalu. Trummile annab väe tema hingestatus.

Põgusalt oli juttu trummide hingestamisest nelja elemendiga, kuid erilise väe annab trumminaha andnud looma hing. Kunagi nooruses õppis Urve näitlejaks. Kuid elu tõi teisi tegemisi, tuli pere ja sinna see näitlemine jäi. Mõned aastad tagasi tuli selge sõnum unenägudest - on oluline hakata taas teatrit tegema! Nii sündis rituaalteater Wyrd. Sõnal wyrd puudub piirav ja piiritlev tähendus. See on elav, liikuv, voolav. Ta tuleb minevikust, kaasas eelkäinute mõtete ja sõnade sosinad, jättes allika siiski varjatuks. See liikumine koondub praegusesse, ühendades mineviku ja tuleviku, olles kummatigi vaba mõlemist. Me pöörame oma pilgud minevikku, sest võibolla oleme kaotanud õige tee jalge alt ja et inimesed minevikust teadsid midagi, mille oleme küll lootusetult unustanud, kuid mis tundub olevat eluliselt vajalik. Neil oleks justkui midagi tähtsat meile öelda. Kui neid minevikuloorist läbikumavaid varjukujusid hoolega silmitseda, võib hämmastusega märgata tuttavlikke näojooni - olemuse tooni. Sealt vaatavad vastu meie endi näod! Meie, kui nende lootusrikas tulevik ja nemad, kui meie salapärane minevik sulavad ühte ja järsku sa adud, et kõik, mida sa vajad, on sul juba olemas, on alati olnud ja jääb alati sinuga.

Põhjala rahvaste jaoks tähendab sõna wyrd elukangast. Selle kanga mustrid lõimib Wyrd erinevate põlisrahvaste vaimse pärandi lõimeist.

Rikas on nende inimeste maailm, kelle silmad on südame kohal. Lisaks mõtlemisele ja analüüsimisele on oluline arendada ning kasutada oma tunnetust.

Mõistusega samastumine tekitab tuhmi arusaama: siltide, kujundite, sõnade, hinnangute ja definitsioonide kihi. See on mõtete kiht, mis loob lahusoleku illusiooni - illusiooni, et oled sina ja et on keegi täiesti eraldiseisev „teine". Sa unustad põhilise tõsiasja, et füüsilise väljanägemise ja erinevate vormide pindmise kihi all oled sa üks kõigega, mis olemas on. Ainult mõtlemisest juhinduvad inimesed on rahulolematud, sattuvad ego-võitlustesse (mina tahan, mul on õigus) ning kogevad seda maailma väga vastandlikuna.

Tunnetusele tuginevad inimesed aga seevastu näevad laiemat tervikpilti, on harmoonilised, avatud ning suudavad end tunda/tajuda osana kõigest, mis olemas on - mitte eraldiseisvana. Oma tunnetuse avardamiseks on palju erinevaid harjutusi ja meetodeid. Väga tõhusaks on osutunud nelja elemendi kasutamine: Tuli, Vesi, Õhk, Maa. Lisaks tunnetuse avardumisele võimaldavad need ka loodusega ja maaga kokkukuuluvust ning ühtehingamist suurendada.

Meie keel on läbi aegade olnud rikas ja väekas. Keel on säilinud tänu sellele, et siin elanud inimpõlved on oma maad pühaks pidanud. Eestlase vastupidavus ja vägi tuleb maast, mis toidab ja katab. Oluline on tunnetada maa tähtsust ning meie osadust sellest. Üksolemine maaga aitab elus hoida meie keelt. See selgitab ka asjaolu, miks teiste rahvuste esindajad, kes meie keelt ei valda, end siin ebakindlalt tunnevad. Vägi ja kindlustunne tuleb läbi maa - kui keelt ei okška, siis maa, millel elad, sind ei toeta. Teame, et ruunikiri on väekiri, kus igal märk omab sümboolset tähendust ja jõudu. Ka meie tähestik ei ole umbes tühja koha peale tekkinud, vaid igal tähemärgil ja hääliku kõlal on oma nüanss ning tähendus, mis annab keelele väe.

Väga oluline on meie igaspäevane tänulikkus. Kõige eest, mis olemas on. Leiva eest. Päeva eest. Töö eest. Suhete eest. Iga inimese eest, kellega mingil moel oma elus kokku puutume. Iga väljakutse ja proovikivi eest, mida elu meile toob. Ole alati tänulik, et inimesed on sinu ümber. Iga inimene on tulnud sinu ellu koos täiusliku hetke ja põhjusega. Võid kindel olla, et on olemas põhjus. Ole tänulik selle eest, kes sa oled ja mida sa oled juba siiani kogenud, näinud ja tunda saanud. Ole tänulik teades ja aidates üksteist, sest see on väärtustamine ja koostöö. Kui tihti me unustame oma tänumeele ja võtame kõike iseenesest mõistetavalt? Kohtumise lõpetas trummiseanss.

Kostuvad helid vibreerisid inimeste kehas ja ümbritsevas ruumis. Trumm on elus! Elus on ka maja, kus oleme! Seinad ja laed vibreerivad vastu. See on nagu elutants! Suletud silmadega olles tundus/ kostus see justkui suurte müüride kokkuvarisemine. Lahkudes valdas osalejaid tänutunne.

Lisaks kohtumisõhtule on käesoleva teksti koostamisel ainest ammutatud veel https://sites.google.com/site/rituaalteaterwyrd/wyrd. Sündmus toimus projekti „Traditsioonide künnisel" raames ja Kohaliku Omaalgatuse Programmi toel ning oli selles sarjas viimane. Korraldajad tänavad kõiki osalejaid ja esinejaid!