Kui viiendat „Mõtteväravat" lugeda, siis silma jäävad Eve Väljaotsa siirad, selgepilgulised, tundeküllased ja väikese huumorivarjundiga loodus- ja oluluuletused, Merike Karro hingestatud sõnavõimu rikkust demonstreerivad hetketabamused, Liisa Võõbuse loodusse märkamisest ja mõtteküpsusest sündinud erksasõnalised luuleread, Milvi Kooli värvikad loodusluuletused ja südamlikud pühendusluuletused, Aasa Sule sõnatäpsed pööripäevasutsakud, Tarmo Lillo pisut loitsulik looduse-, rännu- ja tundeluule, Indrek Otsa vaba ja voogav poeesia. Pildiilu pakuvad Eve Väljaotsa rõõmuküllased looduspildid, Toomas Tuhkaneni säravad portreed ja Merike Karro vee ja maa kokkupuutepiiril tekkinud ilu jäädvustused. Toreda täiendusena on seekord „Mõtteväravas" ka muusika - Halliki Pihlapi laululood. Ja ega kõike kaunist saagi ära rääkida, midagi peab endal ka lugeda-vaadata-avastada jääma.

Seitsmendal jaanikuu päeval kogunes seltskond Mõttevärava autoreid Kiigeoru hiiesallu. Iidne hiiepaik leidis kasutust vabaõhuaulana, et mõelda esivanematele, hiiekohtadele, elujõuallikatele, kodukohatundele, loomisrõõmule ja tulevikule. Saadi osa hiie väest, kuulati Mihkel Hango sõnumit puude ja inimeste energiast ning võeti vastu vallavanem Taivo Tali ja „Mõttevärava" toimetuse (Aasa Sulg, Tiina Sulg, Koidula Vassil) tänu oma loomingu jagamise eest.

Leidke üles raamatusse kätketud sõnade vägi ja looduslikesse pühapaikadesse koondunud paelte ja hõbedaga seotud hiie vägi, et tulla saaks „Mõttevärav VI"!