Meiegi Illuka kooli 3. klassis pühendasime koolipäeva kõik tunnid reedel, 8. veebruaril sellele sündmusele. Tegelikult olime valmistunud selleks päevaks juba palju varem. Me kaunistasime klassi punaste Hiina laternatega, lisasime õnnetoovad sedelid heade soovidega uueks aastaks, uksele joonistasime õnne ja rikkuse jumala pilte, et aasta 2013 meile edukas oleks. Seintele lisasime pilte Hiina uusaasta traditsioonidest, tööõpetuse tundides tegi igaüks meeste lipsust oma mao. Igaüks oli kodus oma vanemate ja vanavanematega valmistanud maokostüümi. Seega võis uus maoaasta meile rahulikult saabuda, me olime selleks valmis.

Matemaatika tunnis õppisime hieroglüüfidest Hiina keelseid numbreid, igaüks sai joonistada numbreid 1-20, mis jäid kõigile kergesti meelde. Kui tegelikkuses kirjutati hieroglüüfe käsitsi pintsli abil, kasutades 11 erinevat pintslitõmmet, siis meie kirjutasime musta viltpliiatsiga, aga see oli elamusterohke ja põnev tegevus.

Inglise keele tunnis lugesime Hiina legendi Nianist ja sellest, kuidas temast said alguse paljud traditsioonid Hiina vanaaasta õhtul. Evar ja Martin aitasid loo teistelegi tõlkida ning õpetaja jäi väikeste tõlkijatega väga rahule. Lugu rääkis koletis Nianist, kes elas järve põhjas ja kord aastas röövis koduloomi, vilja ja isegi külaelanikke, aga eriti meeldis talle röövida lapsi. Et end Niani eest kaitsta hakkasid külaelanikud uue aasta eelõhtul panema uste taha toitu lootuses, et siis koletis ei ründa. Ükskord saabus külla pika valge habemega mees, kes ei põgenenud kartuses Nianit kohata. Ta kandis punaseid rõivaid ja see oligi tema saladus, et kuri kardab punast värvi. Siitpeale saigi alguse punase, kui kaitsevärvi traditsioon. Lisaks sellele tähistab punane värv hiinlaste jaoks rõõmu, tublidust, tõde, siirust ja õitsengut ning külluslikkust. Seejärel vaatasime, kuidas kunstnikud on Nianit kujutanud ja igaüks sai oma Niani kujundada.

Loodusõpetuses tegime koos rännaku läbi Hiina. Kõik said imetleda piltidel 4000 kilomeetri pikkust Hiina müüri, kauneid templeid, riisivälju, rääkisime riisi kasvatamise võludest ja valudest, pandakarude liigi hävimisohust ning Buddha kujudest. Igaüks sai joonistada oma pildi Hiinamaa riisiväljadest. Ja muidugi tuli Hiina leida ka gloobuselt, aga see ei valmistanud raskusi kellelegi.

Koos 1. ja 2. klassiga läksime lasteaeda, kus koos lasteaialastega tähistasime maoaasta algust väikese esinemisega, ühise joonistamisega ning maokujulise tordi söömisega. Pidu oli täis lusti ja rõõmu. Soovisime, et musta veemao aasta tooks endaga kaasa palju arukaid otsuseid ja õiglaseid tegusid ning edu ja rõõmu kõikidele inimestele üle maailma, sest Hiina horoskoobis sümboliseeribki must veemadu mõistlikkust ja tarkust, tahet ja sädemeid pilduvat tegutsemist.

Õhtul toimus Kurtna Noortekeskuses Hiina uusaasta alguse pidu koos ilutulestikuga. Seegi oli lustakas üritus mängude, kostüümide demonstratsiooni ja ilutulestikuga. Kõigil oli nalja ja lõbu küllaga.

Esmaspäeval, 11. veebruaril 2013 aga pühendasime mitu tundi Hiina köögile, mis on üks maailma populaarsemaid kööke ja kuigi pole olemas ühtset hiina kööki ja söömisharjumused on eri provintsides erinevad, siis kehtivad kogu Hiinas teatud kindlad toiduvalmistamise ja serveerimise põhimõtted, hiina kokakunsti raudreeglid, mis teevad Hiina köögist just selle, mis ta on. Meie tegime kookospiima (riisinuudli) kanasuppi, magushaput kana laimi ning pruuni riisiga. Magustoiduks tegime kookospiima-riisijahu pannkooke küpsetatud banaanidega ja muidugi kõige lõpetuseks oli Hiina tee joomise traditsioon.

Hiina köögis on oluline toidu tükeldamine, keetmise aeg, keetmise-aurutamise temperatuur, millest katsusime kinni pidada toitu valmistades. Hiinlased ütlevad, et sa oled see, mida sööd ja see ongi tõsi, selles oleme meiegi kindlad pärast ühist arutust toidu teemadel. Igatahes olid kõik tulemusega väga rahul ja õnnelikud.

Lemmikuks osutusid kookospiima pannkoogid banaanidega. Ja muidugi tunnistasid lapsed, et teed ilma suhkruta jõid nad küll esimest korda, aga traditsioon on traditsioon ja tegelikult tõdesid kõik, et see on isegi hea.

Vestlusi, arutlusi ja tegemisi Hiina kultuuriga seonduvalt jagus tervesse jaanuari kuusse. Lapsed said uusi teadmisi Hiina kultuurist. Kokkuvõtteks võibki öelda veel ühe Hiina vanasõna: õpetajad avavad ukse, aga sellest sisse astuma peab igaüks ise.