"Keegi ei tea vist päris täpselt, kuidas nii palju kasse Suursadamasse sattunud on. Üks versioon on, et koloonia sai alguse ühest emasest kassist, kes Suursadamasse hulkuma sattus. Eile sain teada, et kasse on sinna ka jultunult juurde toodud, inimeste poolt, kes tõenäolisest oma kassidest lihtsal moel lahti on tahtnud saada. Võib-olla ajendas neid selleks see, et Suursadama töötajad on ikka üritanud kasse aidata ja neid toitnud.," rääkis MTÜ juhatuse liige Kadri Taperson.

Tapersoni sõnul oleks aktsiooniga tulnud alustada juba paar aastat tagasi, aga MTÜ on väike, praegune varjupaik on eravarjupaik, mis tähendab, et vahendite korjamine ja loomade eest hoolitsemine võtab hulga aega ja tööd.

Viimane aeg kolooniale piir panna

"Enam ei ole aega oodata, üks Suursadama töötajatest, kes seni kasside eest hoolitses, lahkus töölt. Hoolitsejaid jäi vähemaks, kasside olukord sellest kindlasti paremaks ei muutu. Nüüd proovimegi korjata raha, et alustada kasside püüdmist, ravimist, vaktsineerimist, steriliseerimist. Ma ei oska ennustada, kuidas see õnnestub," selgitas Taperson.

Kassid on suhteliselt metsikud, neid tuleb lõksuga püüda. MTÜ Kuulikodu ja sadama vahel on 40 kilomeetrit, seega kulub ka lõikuste korraldamiseks palju aega. See, kuhu kass pärast lõikust elama jääb, saab otsustada iga kassi puhul eraldi.

Esimene kass, kes on Suursadamast ära toodud, on noor ja teda sinna tagasi ei viida, aga juba praegu on näha, et inimese sõpra temast ei saa. "Ma ise nimetan selliseid kolmanda põlve metsikuteks. Margus, sellise nime olid talle sadamainimesed pannud, käitub täiesti nagu metsloom, inimest kardab, aga toitu sööb hästi. Ta elab soojas ja hakkab tasapisi teiste Kuulikodu kassidega suhtlema," jutustas Taperson.
Margus elab praegu varjupaigas, ta on väga metsik ja hirmunud, inimesega vist ei harjugi (Foto: MTÜ Kuulikodu)

Avatud on annetuskonto

"Kui Sul on võimalik annetada, siis meie arveldusarve nr on SEB 10220110693012. MTÜ Kuulikodu, märgusõna - Suursadama kassid," kirjutavad MTÜ liikmed oma Facebooki lehel.

Mis on MTÜ Kuulikodu?

MTÜ Kuulikodu loodi 2005. aastal, 2006. avasid nad loomakaitse info- ja nõustamistelefoni ja teevad koostööd Eesti Loomakaitse Seltsiga, vajadusel lahendavad olukordi koos Hiiumaa Veterinaarkeskuse, loomaarstide, kohalike omavalitsuste ja politseiga.

Alates 2008. aastast on MTÜ Kuulikodul ka loomade varjupaik, mis tegutseb esialgu ühes talus, kus leidus hubane koht ka abi vajavatele neljajalgsetele. MTÜ Kuulikodu propageerib ka looduslähedasi eluviise - teevad  erinevaid üritusi nagu taimetoidukoolitusi, heategevuskontserte jne.