Vajame põhikooli

Miks me arvame, et muutmine 6klassiliseks on kooli ja ka lasteaia väljasuretamine? Lapsevanemad eelistavad oma lapsi panna kooli, kus nad saavad kätte vähemalt põhihariduse. Kui pere üks laps käib juba mujal koolis, viiakse ka nooremad sinna. Sama on lasteaiaga: kui vanemad lapsed käivad koolis mujal ja neid tuleb autoga sinna viia, siis viiakse ka lasteaialapsed sama omavalitsuse lasteaeda. See aga tähendab vallale lisakulu nii õpilastranspordi, kohamaksude kui ka huvialaringide osas. Arvame, et summa on enamvähem sama, kas kanda laste hariduskulud teistes omavalitsuste haridusasutustes või katta kooli palgafondi puudujääk.
___________________________________________

Triin Pobbol, vallavanem: Kuigi seaduse järgi teeb otsuse kooli sulgemise/reorganiseerimise kohta kohaliku omavalitsuse volikogu, on tegelikuks otsustajaks lapsevanemad. Küsimus Peetri Põhikooli tuleviku suhtes on huulil olnud mitmeid aastaid. Probleem ei ole mitte selles, et ei jätku raha kooli ülalpidamiseks, vaid hoopiski selles, et ei jätku lapsi õpetamiseks – tänavu pole 9. klassis mitte ühtegi õpilast. Statistika näitab, et õpiränne Kareda vallast mujale on suurim just 2. ja 3. õppeastmes. Õnneks näitab statistika ka oma rõõmsamat palet – 1. klassi läheb lähiaastatel keskmiselt 8 õpilast aastas, mis on ühe maakooli kohta päris ilus number. Seega Peetri kool püsib põhikoolina eelkõige siis, kui lapsevanemad ja lapsed Peetri kooli tulevikku usuvad – mitte ainult toetusavaldusele allkirja andes, vaid ka reaalselt oma last meie kooli õpetajatele õpetamiseks andes.

Ene Reinla, Peetri põhikooli direktor:

Seda küsimust on äärmiselt raske kommenteerida. Muidugi ma tahaksin, et Peetri kool säiliks – see on ju olnud kogu minu elu. Teades aga, et riigi poolt tulevast rahast ei jätku õpetajatele palga maksmiseks ja mitmel õpetajal on tööd alla poole koormuse, saan aru, et asi on jõudnud kriitilise piirini. Et teha õigeid otsuseid, on vaja võimalikult paljude inimeste arvamused ära kuulata.