Sõidame Kolutasse koos sealse omakandirahvaga, Piret ja Tiit Linnamägiga, kes elavad Purga külas. Kolutast umbes viie kilomeetri võrra kohalikule tõmbekeskusele Varbolale lähemal Purgas on 24 püsielanikku ja kõik talud kannavad Eesti metsaloomade nime. Purga rahva sõnul väide, et linnast maale elama ei taheta tulla, nende küla kohta küll paika ei pea.

Kui üldse keegi teab, kuidas elatakse kõrvalistes paikades, on need metsa- ja jahimehed. Tiit Linnamägi on mõlemat ning sealkandis juba aastakümneid toimetanud. Ometi peab temagi ametikaaslase Taavi Ehrpaisiga nõu pidama, mis Kolutast nüüdseks saanud.

Ei leia te sealt kedagi, selgub tõde. Ühes majas käivat suvitajad ja teises vist elab üks mees, aga temagi olevat nädala sees linnas tööl.

Abimajand ja datšad

Kolutast ei leia varemeid ja tondilosse. Tiidu sõnul olnud sealkandis omaaegse imeettevõtte Desintegraator abimajand, harilikke kolhoosiehitisi eriti polnudki. Ka ostnud venelased sellekandi maju datšadeks.

Tiidul endal meenub Kolutaga seoses juhtum, kui ta oli müünud ühele seal elanud leedulasele lehma. Läks lehma ära viima, tuli välja, et laut oli vaat et madalam kui lehm. Aga loom oli makstud, tuli sinna jätta, et teagi, kuidas lauta ära mahtus.

See juhtus aga mitmekümne aasta eest.

Küla otsides mööduti muuhulgas kunagise naismetsavahi Seksi Elmi elupaigast, kes oli saanud ka Tööpunalipu ordeni ent kirus siiski vene korda. Naisterahva nimi oligi Elmi Seks ning tegemist olnud vanatüdrukuga, kes armastanud  lõõtspilli mängida.

Koluta külasse viib vaid üks tee. Sellest, mida reisiseltskond külas nägi, loe värskest Raplamaa Sõnumitest.