Tahame meelde tuletada, et iga omanik vastutab ise oma looma käitumise eest ning lemmiku pidamine ei tohiks häirida teisi külaelanikke. Seega ei tohiks loom järelvalveta liikuda ega teha liigset lärmi.

Täies mahus loomade pidamise eeskirja võib leida valla kodulehelt internetis või ajalehe 2010.aasta jaanuarinumbrist (leitav näiteks raamatukogudest).

Siinkohal mõned väljavõtted nimetatud dokumendist:

- Koerte ja kasside pidamisel peavad nende omanikud arvestama kaaskodanike turvalisuse ja heaoluga. Koera või kassi omanik kannab täit vastutust oma looma tekitatud varalise või tervisekahjustuse korral, kui see tuleneb käesoleva eeskirja rikkumisest.

- Avinurme vallas on lubatud pidada üksnes nõuetekohaselt registreeritud koeri. Koerte

üle peetakse arvestust vallakantseleis asuvas nimekirjas.

- Omanik peab oma koera pidama kas ketis, koeraaias, kinnises ruumis või kinnisel territooriumil, kusjuures territoorium peab olema piiratud nii, et koer sealt omal tahtel välja ei pääseks ning oleks välistatud kaaskodanikele ja teistele loomadele kallaletungimise võimalus.

- Koera võib jalutama viia ilma jalutusrihmata kohtadesse, kus on välistatud tema kokkupuutumine teiste koerte, inimeste või loomadega ning koer on piisavalt dresseeritud ja allub omaniku käskudele. Omanik ei tohi lasta koeral väljuda oma vaateväljast.

- Järelvalveta koer ja hulkuv koer püütakse omaniku poolt

kinni või lastakse omaniku kulul kinni püüda.

- Järelvalveta, hulkuv või omanikuta koer/ kass, kes ründab inimesi või loomi ja keda ei ole võimalik kinni püüda, hukatakse.

OLULINE INFO LOOMAPIDAJATELE

Kuna hulkuvad loomad on pidevalt põhjustanud probleeme, tuletame meelde, et vallal on õigus trahvida hulkuvate ja kaaselanikke häirivate loomade omanikke.

Karistusmäärad on järgmised:
§ 66
3. Koerte ja kasside pidamise eeskirjade rikkumine
(1) Koerte ja kasside pidamise eeskirjade rikkumise eest - karistatakse kuni 100 trahviühiku suuruse rahatrahviga.
(2) Sama teo eest, kui see põhjustas varalise kahju või inimesele tervisekahjustuse, - karistatakse kuni 200 trahviühiku suuruse rahatrahviga.
Üks trahviühik on eraisiku puhul 4€ ja kohtuväliselt valla-ametniku poolt tehtud trahv kantakse valla eelarvesse.