Barrus

Suurim Võru valla territooriumil asuv ettevõte on Barrus. Sinna buss vallamaja eest esimesena suuna võttiski. Tulijaid tervitas ettevõtte tootmisjuht Andres Linnasaar.

Esimeses peatuspaigas olid ekskursandid ka tõsist tarmu täis. Päriti kõige - palgi ja palga, turu ja tooraine kohta.

Kui nüüd Barrusest autoga mööda sõita, siis ei ole pilk palgivirnadel peatudes enam nii sihitu, peas ringlevad faktid: Barruses on 140 töötajat, seal töödeldakse mändi ja põhitooteks on aknatoorikud.

Andres Linnasaar imestas ise ka, et maailm nii palju aknatoorikuid vajab, aga tõde on, et kuutoodang ulatub 3000 kuupmeetri kanti. Seda on üle miljoni jooksva meetri kuus!

„Mahtu ei ole meil kavas suurendada, küll on plaanis tootlikkust ja kvaliteeti parandada," kõlas firma tootmisjuhi tulevikuvaade.

Anro PT

Edasi viis teekond Kosel asuvasse OÜsse Anro PT. Kui Barruse tegevust aimab palgivirnade järgi kaugelt, siis Anro PT ümbrus nii reetlik ei ole. Puiduettevõte on siiski seegi.

Ettevõtte käekäigust kõneles selle omanik ja tegevjuht, ühtlasi vallavolikogu liige Roland Luks. Paistab, et kogu Skandinaavia ja paras hulk teisi eurooplasi pikutab õhtuti sohvadel, mis toetuvad Eestis tehtud jalgadele. Headel aegadel on neid valminud koguni 300 000 kuus. Kui kõik värvi- ja kujuvariandid kokku arvata, siis on Roland Luksi sõnul valikus tublisti üle tuhande mööblijala. Veel toodetakse käetugesid oma 10 000 tugitoolile kuus jms. Kogused koguseks, kvaliteeti peetakse tähtsaks ka selles firmas. „Mõtleme küll, et kes seda diivanijalga näeb, aga väliskliendid on kapriissed: tõmbavad veel keelega ka üle, et kaup oleks hea," lausus Roland Luks. Anro PTs töötab 33 inimest, ja üllatav praegusel ajal kuulda, aga ega töölisi nii lihtne leida ole.

„Oskused töölesaamist eriti ei määragi. Kui on tahe tööd teha, hakkab oskama," lausus Roland Luks. Resümee on seega: tahet tihtipeale napib.

Kui buss taas kilomeetreid mõõtis, loetles Georg Ruuda veel Võru vallas asuvaid puiduettevõtteid: Perepuit, Sisustuskoda, Raiste saekaater, mõned ühemehefirmad. Nii et on avar tegevusala.

Rauameister

Vahepeal põikasid ekskursandid Puiga kooli - ettevõtlike inimeste kasvulava kaema. Uued heledad ruumid ja teretajad lapsed panid mõnegi ammu koolitee unustanu heldima. Puiga spordisaal avaldas muljet avarusega ja raamatukogu hubasusega.

Ettevõttega tutvumine oli tegelikult ka lõunalkäik, sest mis see Väimela bistroogi muud on, kui Võru vallas tegutsev firma. Hoopis teist masti oli aga järgmine huviobjekt - Raua meister. Metalli töötlemine mõjub võhikule üldse aukartust äratavalt ja hulk keevitusagregaatidega mässavaid töömehi ainult süvendas seda tunnet.

Rauameistris valmivad rohelise energia koostööjaamade ja kaevanduste tarvis transportöörid ja elevaatorid. Kuna kvaliteet on timmitud nii, et ulatub maailmatasemele, siis jõuabki toodang üle maailma Ameerikast Jaapanini, kõige enam aga Soome. Viimasega ühendab Rauameistrit ka selle juhataja Harri Rantala. Firma aastakäive on ligi kuus miljonit eurot ja ametis on 89 töötajat. „Enamik inimesi on tootmises, kulusid hoiame kokku kontoritöötajate pealt," lausus personalijuht Ruth Uibo.

Tootmisjuht Mihkel Hani mägi tegi huvilistele ringkäigu keevitusruumidest kauba pealelaadimise hallini. Ühe võimsa koorma väljumisele said ekskursandid isegi tunnistajaks olla.

Jaagumäe talu

Patt olnuks jätta huviretkest välja põllumajandusettevõtted. Pealegi asub Võru vallas üks Võru maakonna selle ala lipulaevu Jaagumäe talu. Pereettevõtte põhitegevusalad on taimekasvatus, loomakasvatus ja kaupluste pidamine ning alaliselt on ametis ligi 50 töötajat. Ettevõtte juht Mart Timmi liitus huvireisijatega Navil, tutvustas talu tegemisi ja juhtis bussis istujate pilku sigalale ja teistele mööda vilksatavatele hoonekompleksidele.

Jaagumäe talu harib maad 1400 hektaril ja seda neljas - Laheda, Sõmerpalu, Lasva ja Võru vallas. Kõike seda on isegi bussiga ringi sõites raske hõlmata. Peatus tehti sedapuhku köögivilja töötlemise hoones ning peab ütlema, et õigusega: juba kapsa- ja kurgitünnide rivid avaldasid muljet.

Areneda-uueneda saab aga ikka veel. Mart Timmi ütles, et tänavune oli talu jaoks esimene aasta kurki kasvatada. Poolelt hektarilt koguti 37 tonni saaki ja hapu kurki said kõik soovijad ka mekkimiseks kaasa.

Suurimat plaani ei hoidnud Mart Timmi ka vaka all. „Loodame tuleval aastal Võrus valmis saada oma toidukeskuse (maavalitsuse kõrval - K.K.). Seal oleks esindatud just oma Eesti toode - kõik värske säilitusaineteta kaup," lausus ta.

Estelaxe

Rosinaks sel retkel jäi mõneski mõttes komforti loov firma Estelaxe, mis asub Parksepas ja toodab polüuretaanvahust selja- ja peatugesid, madratseid, samuti kelgu- ja rongiistmeid. Ettevõttes on ametis 38 inimest.

Kalev Piirimägi juhataski huvilised pikema jututa avaratesse tootmishoonetesse, et kõik võiksid oma silmaga vaadata, millistel istmetel reisijad üle ilma peagi rongirataste raginat kuulavad.

Kogu päev ja mõte sellest, et Võru vallas toodetakse veel jalatseid, pargipinke, eritellimusmööblit jne, tegid huviretke kaasa teinute tuju ülevaks.

Mitu retkelist n-ö sikutas varrukast ja palus ka valla lehes tänu jaoks koht leida. Oli tõesti kiiduväärt ja silmaringi avardav ettevõtmine. Aitäh idee väljapakkujale Siiri Konksile ja selle elluviijatele!