Kontaktseminaril osalesid delegatsioonid Jõgevamaa ja selle omavalitsuste koostööpiirkondadest: Soomest Kaarinast, Leedust Kaišiadorisest, Lätist Skrundast, Vene Föderatsioonist Luugast ja Moldovast Unghenist.

"Juba esimesel päeval tekkis meil idee hakata arendama koostööd Kaarina linnaga. Plaanis on luua kontaktid nii ettevõtete kui ka omavalitsuste tasandil ning jõuda välja ka koostöölepingu sõlmimiseni. Samuti on mõlemapoolne huvi kaubavahetuse arendamiseks," ütles Ungheni rajooni administratsiooni juhi asetäitja Julia Pancu.

Koostööidee alguse üle tundis rõõmu ka kontaktseminaril osalenud Moldova Vabariigi Eesti suursaadik Victor Guzun.
"Idee erinevate maade koostööpartnerite Jõgevamaale kutsumiseks tekkis möödunud aastal Suure Paunvere Väljanäitusel ja Laadal, mida külastas ka Kaišiadorise delegatsioon Leedust. Mõte süvenes ka Jõgeva maavalitsuse ja Palamuse valla esinduse visiidil Kaišiadorisesse. Teokstegemise ajaks valisime aga nädalavahetuse, mil Palamusel peeti tänavust XVI väljanäitust, sest kindel eesmärk oli seda sündmust vaatama minna," ütles kontaktseminari korraldamise idee algataja Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

Arutelud viidi läbi Jõgevamaa erinevates paikades. Delegatsioonid said üksteisega tuttavaks neljapäeva õhtul Pajusi mõisahoones toimunud kokkusaamisel.  Reedel sai Põltsamaa Noorte ja Elukestva Õppe Keskuses Juventus teoks põhjalikum piirkondade esitlus koos mitmete filmiprogrammidega. Tutvumiseks oli toodud raamatuid ja brošüüre ning toidukaupu ja käsitöötooteid: Moldovast vaipu, viinamarju ja õunu, Luugast mahla ja alkoholivaba šampanjat.

Nelja päeva vältel käidi tutvumas ka põllumajandusettevõtete Sadala Agro OÜ ja ja Torma Põllumajanduse Osaühinguga, Tulundusühistu E-Piim Põltsamaa Meiereiga, AS Baltic Scanola õlitehasega Painkülas, Härjanurme kalataluga ning mitmete teistegi firmadega.

Jõgeva maavalitsus viis rahvusvahelise kontaktseminari läbi koos Jõgevamaa Omavalitsuste Liidu, Jõgeva linna, Põltsamaa linna, Jõgeva linna ja Põltsamaa valla ning Palamuse valla ja Jõgevamaa Tootjate Liiduga.

Moldovas Ungheni rajoonis valmistatud tooted. Foto: Ingrid Tamman