Meie kindel vastus on - sellise olukor­ra tekkimist saab ennetada.

Mis on lastekasvatus, kas midagi aegu­nut ja vanamoodsat? Kool annab teadmi­si, kodu osaks on tegelikult lapse iseloo­mu ja väärtuste kujundamine. Vanamoe­line on arusaam, et enamus iseloomust on geneetiline, tegelikult on alla 30% kaa­sasündinud, ülejäänud on meie kätes.

Ei ole võimalik hakata kasvatama teis­melist, sellesse aega jääb heal juhul ise­loomu korrigeerimine, kõige õigem aeg väärtushinnangute ja iseloomuga tegele­da on enne 12. eluaastat, veelgi täpsemalt - enne kooli.

Kuidas aidata vanemana kaasa, et laps oleks lahke, abivalmis, korralik ja töökas? Kuidas kasvatada poegi, kuidas tütreid? Kuidas kujuneb lapse tahe, valmisolek te­ha väikeseid pingutusi? Mida tähendab lapsevanemana armastusega laste kasva­tamine jne? Kõik see mahub üldmõiste „lapse antropoloogia" alla.

Meil on seljataga esimene selline kursus Kohilas, nüüd plaanime hakata seda läbi viima Järlepas. Tagasiside Kohilast on väga hea. Järgnevalt kahe osaleja tagasiside:

„See koolitus oli just see, mida olen ot­sinud, mida me ise ja ka lapsed vajavad: konkreetsed põhimõtted, väärtuste täht­sustamine ja nende praktiline elluraken­damine, toetav, julgustav ja armastav va­nemlus, kus piire seatakse armastuses".

„Hakkasin oma abikaasat rohkem väär­tustama. Usun, et see koolitus liitis meid enam ühte. Mulle meeldis väga mõte va­nematest, mehest-naisest kui kuningast ja kuningannast. Usun, et õppisin ka enam väärtustama oma lapsi ja nägema seda potentsiaali, mis on neis, meis abikaasaga ja meil perekonnana tervikuna. Koolitus sisendas mulle lootust ja optimismi, in­nustas keskenduma heale ja otsima või­malusi probleemide lahendamiseks. Teis­te probleemide üle arutledes ja kõigile siiski mingeid lahendusi leides, tekkis see tunne, et lootusetuid olukordi polegi ole-mas ja alati on olemas mingid võimalu­sed ja lahendused".

Kutsume nüüd Juuru valla emasid-isasid teadmisi ja kindlust saama, kuidas aida­ta kaasa, et lapsed saaksid kodust kaasa iseloomu ja väärtused, et elada oma elu vastutustundlikena, võimelistena teisi ar­mastama, olles valmis õppima ja tegema suuremaid ja väiksemaid pingutusi.

Tegemist on rahvusvahelise koolituse­ga, lühendiks IFFD (International Family Foundation Development), mis tänaseks on laienenud 58 riiki üle maailma.

Kokku saame siis, kui enamik sügistöid tehtud, kaks korda kuus laupäeviti 12 kor­ral. Saame tõelisteks pereelu asjatundja­teks, sest igal korral on meil ees reaalsed juhtumid teiste perede elust, mida aruta­me, lisaks portsuke teadmisi paljude näi­detega elust enesest.

Esimene kokkusaamine on 27. oktoob­ril 2012 Järlepa HAKUKE-ses. Väikesest osalustasust tahaksime organiseerida las­tehoidu, osta paberit ja pabernõusid. Iga korra lõpus võiks olla koos lastega väike suupistelauake, seega võiks iga pere kaa­sa võtta võileibu, kooki või jooki vms.

Kohtume 27. oktoobril 2012 kell 11.00 HAKUKE-ses, veedame koos poolteist tundi.

Registreerumine tel 5910 6983 või e­posti aadressil ausnele@gmail.com.