TAIVALKOSKIL võõrustas meid vallavanem Jukka Mikkonen ja sotsiaal-ning haridusküsimustega tegelev abivallavanem Pekka Turpeinen, kes on ka sealse põhikooli rektor. „Pererahva" poolt oli meile kokku pandud huvitav ja tihe päevakava, püüdes anda ülevaadet nii Taivalkoski hoolekandeasutustest, vabaajaveetmisvõimalustest, Lõikuslaadast kui ka Lapimaa looduse ürgsest ilust.

Sotsiaal-ja tervisetalituse juhataja Kirsi Alatalo tutvustas laste pere-päevakodu, mis lapsevanematele meeldib just selle paindliku töökorralduse poolest, võimaldades lapse hooleallajätmist just nii kauaks, kui see on vajalik. Kuna lapsed tuuakse ja viiakse erinevatel aegadel, siis n.-ö. korrapärane päevakava nagu „päris" lasteadeades puudub.

See aga ei tähenda, et laste tähtsaim töö - mängimine- või siis nende arendamine kuidagi tagaplaanile jääks.

Huvitav oli ka tutvumine eakate hooldekoduga. Nii nagu Eestiski soovivad inimesed ka Soomes jääda võimalikult oma senise kodukoha lähedale, mistõttu iga vald püüab katta ka neid vajadusi. Tulenevalt sealsete omavalitsuste kopsakamast tulubaasist ning Eesti ja Soome erinevast ühiskondlikust arengust sõjajärgsel perioodil, on põhjanaabrite võimalused ses osas kindlasti paremad.

Taivalkoski spordijuht Petri Voutilainen tutvustas Taivalvaara suusakeskuse laiendamiskavasid, mille käigus peaks lähiajal valmima avarate võimalustega kaasaegne keskusehoone, mis võimaldab vastu võtta ka suuri rahvusvahelisi võistlusi. Ennekõike avardab see aga Taivalvaara murdmaaradade, suusahüppemägede ja laskumisnõlvade igapäevaste kasutajate võimalusi.

Oktoobrist maini kestev suusahooaeg on Taivalkoskil „kuldne ajastu", mis tõmbab inimesi nii Soomest kui Kesk-Euroopast. Samas püütakse leida nippe, mis tooks rahvast kohale ka siis, kui lund ei ole. Üheks selliseks on Taivalvaara nõlvadele rajatud frisbee e. taldrik-golfirada. Mängu põhimõte on sama, mis nn. maa-golfil, ainult et palle ja auke murus asendavad käega visatavad plastkettad ja korvid. Viimaseid on Taivalvaaral 18 ja olgu öeldud, et vaatamata Petri suurepärasele ettenäitamisele, ei pääsenud külalised esimesest korvist kaugemale. Igal juhul on tegemist haarava alaga, millel kindlasti ka meie Pannjärvel tulevikku. (Kuidas rada parimal võimalikul viisil Pannjärve nõlvadele paigutada, seda oli Petri valmis lahkesti nõustama; 14. septembril oligi ta juba meie külalisena Illukal.)

Mõistagi räägiti rohkesti muidki tööjutte: valdade infotahvlite paigaldamine, noorte suvelaagri korraldamine, koolidevaheline koostöö ja eelseisev Taivalkoski kunstnike ühisnäitus Kurtna raamatukogus ja Jõhvi Kontserdimajas olid kandvamad teemad.

Nagu mainitud, püüdsid võõrustajad pakkuda parimaid palasid Lapimaa loodusest.

Ses osas oli muljetavaldav paadisõit Julma Ölkky kaljujärvel, kus kiilu all 50 m sünkjat vett ja kaldaks miljoneid aastaid vanad kõrged graniitkaljud, millel veel märgata kaugete Põhjala esiasukate kaljujoonistusi. Kui võimas on loodus.., kui kaduvväike on inimese teekond võrreldes aegade algusega..Loodus ongi selle maa kõige püsivam ja muljetavaldavam „nokia"... Neid ja sarnased mõtteid võis kuulda kõigi külastajate suust.

Kuusamo ulukifarm võimaldas lähitutvust karude, ilveste, rebaste ja põhjapõtradega.

Kuna viimaseid näeb vabalt liikumas kõikjal, on üldlevinud arusaam, et porod on väga nunnud ja ohutud. Tegelikult see siiski nii ei ole. Tegemist on Soome kõige ohtlikuma ulukiga. Viimase 120 aasta jooksul on karude läbi kaotanud elu vaid üks inimene. Põhjapõdrad põhjustavad teedel igal aasta sadu (ka inimohvritega) liiklusõnnetusi ja kohtumine sügisesel ruskaajal armukadeda isasloomaga võib tähendada elukaotust.

Farmi perenaise sõnul on põhjapõtradega seonduvaid väärarusaamu teisigi.

Kuulsaim neist on legend Jõuluvana abimehest, toredate sarvedega Rudolphist. Paraku on nii, et Jõuludeks kaotavad kõik isasloomad sarved ja see, kes üle maailma pühadekaartidel ilutseb, ei saa olla kuidagi Rudolph. „Jällegi üks näide naistööjõu ekspluateerimisest pühade ajal," muheles perenaine.

Vaatamata nende „müütide" purunemisele oli Taivalkoski ja Soome ehe, sõbralik ja külalislahke nagu alati.