Seekordset vabariigi sünnipäeva läbis teema „Elu ja aja lugu minu kodukandis", ideeautoriks Sirje Kannel. Asi sai alguse sellega, et koostöös Pärsti Vallavalitsuse ja Puiatu Haridusseltsiga kuulutati 29.septembril 2012 välja mälestuste ja meenutuste kirjutamise konkurss.

 „Kutsun osavõtuks kõiki, kellele Pärsti vald on olnud sünni-, elu-, õppimis- või töökohaks, pange kirja oma mälestused, sest äralibisenud hetked on vaja kiiresti kinni püüda." Nii kirjutas „Oma Valla" lehes haridus- ja kultuurispetsialist Marju Must. Algatatud mõte ja kutse sai teoks. Konkursi eestvedaja Sirje Kannel lausus: „Konkursile laekus üle 40 toreda, põneva, asjaliku ja lõbusa loo." Kuna töid kogunes rohkesti nii lastelt kui ka täiskasvanutelt, siis poleks ajaliselt olnud võimalik neid kogupikkuses kuulajate ette tuua, seepärast tuli piirduda ilmekamate kohtade esitamisega. Mitmed mahukad ja ka lühemad lood ootavad avaldamist.

Ja siis oli aeg tuua mälestused-meenutused saalis kuulajate ette. Laste poolt kirjapandud toredaid lugusid oli Heimtali ja Puiatu koolist, neid lugesid ette Puiatu kooli õpilased Sarah-Elisabeth Soitu (IV kl) ja Rasmus Rull (II kl), täiskasvanute omi aga Mairi Närripä, Peep Maasik ja Sirje Kannel. Meeleolukalt kõlasid lugude vahele päevakohased laulud isamaast, kodust, eesti keelest ja meelest Puiatu kooli endiste ja praeguste õpilaste esituses. Armas oli kõige pisemate, lasteaia laululaste esinemine ning seda kõike tunnustatud muusikaõpetaja Ene Uulandi juhendamisel. Ettekandeid ilmestasid ekraanile juhitud valguspildid Alvar Buki hoolitseva käe all. Pidupäevale andsid värvi külalisesinejad Jaak Pihlak ja Heino Laiapea.

Nendelgi oli rahvale jutustada oma lugu. Kaasaelamisega kuulati saalis toimuvat. Meeldiv oli kohtumine Puiatu kooli vilistlase ja ajaloolase Jaak Pihlakuga, kelle humoorikas esituses kuuldi lugu sellest, kuidas temast Puiatu koolipoisina vanapaberi hulgast juhuslikult leitud raamatust „Lehekülgi Vabadussõjast" sai alguse järjepidev huvi Eesti vabadusvõitluse ajaloo vastu. Tänaseks on ajaloohuvilisest saanud ajaloolane ja ajaloosündmusi kajastavate raamatute autor. Pidupäeva puhul kinkis külaline Puiatu Haridusseltsile oma ajalooraamatu.

Meeledejääva elamuse pakkus peorahvale suurepärase etteastega Heimtali kooli ajalooõpetaja Imbi- Sirje Torm ja tema endise õpilase Peep Maasiku dialoog, mille puhul õpetaja aitas Peebule meenutada tema mitte just väga ammust aega koolipoisina Heimtalis. Naerupahvakud saalis ja mitte lõppeda tahtev aplaus kõnelesid ise enese eest. Pikki aastaid (14) kestnud tööst Puiatu raamatukogus oli pajatada Koidu Pruusapuul. Pildikese Puiatu Erikooli (nüüdseks juba ajalugu) poiste hingeelust ja hinnangutest saadi teada selle kooli endiselt töötajalt Rein Arvistolt.

Huvitavaid aja ja elu lugusid jätkus veelgi. Siis astus rahva ette taas Sirje Kannel, tänades kõiki lugude kirjutajaid ja Pärsti Vallavalitsust, samuti publikut, kes oma kohalolekuga austasid peopäeva ettevõtmisi Puiatus. Järgnes konkursist osavõtnute autasustamine. Auhinnad, Rahva Raamatu kinkekaardid, oli välja pannud Pärsti Vallavalitsus.

Lõpetuseks kõlas ühislauluna Miina Härma „Mu isamaa armas". Seejärel siirduti saali kõrvalruumi, kus Puiatu tublid perenaised Inge, Milvi ja Sirje olid katnud meeldiva kohvilaua kõigile pidulistele. Aitäh teile selles eest peorahva poolt! Kõige lõpuks sügav kummardus Sirje Kannelile ja tema tublidele abilistele! Jätkugu ikka head tahet, jõudu-jaksu ja rahvapoolset kaasalöömist ühisteks ettevõtmisteks! „See oli tore pidu... Oli ilus pidu..." kostis hinnang päevale nii mõnegi majast lahkuva peolise huulilt. Päike polnud loojunud, vaid säras veel õhtuses talvetaevas.