Kütte- ja tulekollete omanikud, ahjumeistrid või pottsepad laadisid koldest tehtud kolm eriilmelist pilti konkursi kodulehele www.ahi.ee. Tingimuste kohaselt pidid kolded olema Wienerbergeri Terca tellistest ehitatud või tellistega viimistletud. Tööd olid valminud aastal 2008 või hiljem, kusjuures oodati ka huvitavalt renoveeritud koldeid.

Laekus 89 võistlustööd, millest konkursi tingimustele vastasid 79 projekti. Žüriisse kuulusid sisearhitekt Eero Jürgenson, ahjumeister Koit Koppel, ahjumeister ja korstnapühkija Jaanus Pedari, ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Piret Veigel ja Wienerberger AS tootejuht Eduard Rõžov.

Wienerberger AS tegevdirektor ütles 31. jaanuaril toimunud autasustamistsremoonial: „Meil on hea meel, et esmakordselt toimunud „Ilusa ahju konkursile" laekus hulgaliselt omanäolisi võistlustöid. Läbiva joonena saab tuua välja neist kõigist tajutava kodutunde ja -soojuse. Küttekolle on kodu süda ning usume, et tellistest müüritud kolde omanik teab, millised on selle eelised!"

Iga kategooria võitja preemiaks oli 1000 eurot, mis jagunes võrdselt tellija/omaniku ja küttekolde ehitaja vahel. Tunnustus jagunebki võrdselt meistri ja tellija vahel, sest täiuslik tulemus sünnib alati nende koostöös.

Ilusaima ahju kategooria võitjaks valiti Piip & Tuut Mängumaja kohviku Koogel-Moogel ahi, mille puhul hinnati oskuslikku, läbitöötatud detailidega ajalooliste eeskujude põhist lahendust.

Kolde omanik on Toomas Tross ja töövõtjaks Kerri Koppeli firma Unibuild. Abijõududena toetasid Märjamaalt OÜ Ahjumaailm omanik Raivo Koppel ja Riina Siimar, kes sai Raivo juures praktiseerides Eestis esimese naisena pottsepa kutsetunnistuse.

Ilusaima kamina kategooria võitjaks valiti projekt nimega „Pargi talu kütte- ja küpsetuskompleks". Inglise stiili järgiva kaminahju ja pliidikompleksi omanik on Aare Kurist, ahju ehitas Riina Siimar, pliidikompleksi Raivo Koppel.

Viimati nimetatud meistrid töötavad juba enam kui aasta koos. Tihedat koostööd tehakse ka Raivo poja Kerri Koppeli firmaga Unibuild. Sestap võibki öelda, et kaks võitu kolmest tulid meie inimestele. Kolmiku esialgne otsus on auhinnasummaks saadud 1000 eurot kasutada ühiseks puhkusereisiks.

Raivo Koppeli sõnul olnuks neil esitada ka omapärane välitingimustes tulekolle, kuid omanik ei olnud sellest huvitatud.

Välitingimustes olevaid töid oli esitatud vähe ja nende hulgast valiti kõige mängulisem - projekt nimega „Kamin-grill-suitsuahi" Antslas asuva eramu õuel.

Lisaks otsustas žürii anda välja ühe eripreemia, mille omanikku ja pottseppa premeeris ajakiri Kodu ja Aed ajakirja aastatellimusega. Žürii eripreemia anti Raplamaal asuva eramu küttekompleksile, mis koosneb ahjust, pliidist, soemüürist ja lesost.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Piret Veigel: „Tore uus-etno laadis ahju ja pliidi kompleks, mis loob maamajas head võimalused nautida õdusat õhkkonda, kuid ei muutu tänu oma lakoonilisele lihtsusele ruumis pealetükkivaks. Eeskujulik lahendus, kuidas jätkata traditsioone kaasaegses võtmes." Küttekompleksi omanik on Gerda Naur ja ahjumeister Ivar Käbi.

 „Ilusa ahju konkurss 2013" rahva lemmiku tiitli pälvis Tõnu talu küttekompleks. Lääne-Virumaal asuva eramu küttekompleksi kuuluvad suur leivaahi, kamin ja leso, mille omanik on Rita Kaljus ja ahjumeister Raivo Naarits.