Kohalike omavalitsuse jaoks helistab „koolikella" (ma arvan, et mitte viimast) ja suunab kiireid valikuid langetama regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Niinimetatud tõmbekeskuste Eesti näib olevat ministeeriumi igapäevasel töölaual. Minu andmetel peavad kõik maavalitsused juba 2. juuliks saatma ministeeriumile maavalitsuste seisukohad maakondade võimalikest tõmbekeskustest. Sama saavad teha ka maakondlikud omavalitsusliidud, juhul kui nad soovivad. Väike-Maarja vald kuulub Lääne-Virumaa omavalitsusliitu ning otsustas koos maakonna teiste omavalitsustega osaleda maakondlike tõmbekeskuste analüüsil.

See tähendab, et analüüsitakse tänast olukorda ja selle alusel koostatakse ettepanek regionaalministrile Lääne-Virumaa võimalikust haldusterritoriaalsest ümberkujundamisest. Maikuus on Väike-Maarja vallavalitsus koos vallavolikogu komisjonidega läbi arutanud Väike-Maarja valla arengukava ja eelarvestrateegia eelnõu aastateks 2014-2017. Juhul, kui vallavolikogu sellega ka nõus on, siis on võimalus kõigil vallakodanikel juulikuus ja augusti alguses sellega tutvuda. Soovitan kõigil seda olulist tegevuskava vähemalt lugeda ning vajadusel just endale õigeid muutmisettepanekuid teha.

Planeeritud on arengukava ja eelarvestrateegia kinnitamine käesoleva aasta septembrisse ning sobivusel hakkab sügisel valitav vallavolikogu koosseis seda järgnevatel aastatel rakendama. Päevapikkuse lähenemine maksimumile, annab märku lähenevast jaanipäevast.

Meil on võimalus jaaniusside kuma paistel otsida oma sõnajalaõit, tunda rõõmu perekonnast, sõpradest, traditsioonilistest jaanipäeva jõukatsumistest ja maitsvatest roogadest. Tori Sõjameeste Mälestuskirikus süüdatakse traditsiooniline võidutuli, mida tublid mehed ja naised kannavad laiale üle kogu Eestimaa. See on kummardus vapratele eestlastele, kes on panustanud ja võidelnud selle nimel, et meil oleks võimalus nautida vaba Eesti riiki. Kui soovid kanda Tori Sõjameeste Mälestuskirikust alguse saanud võidutule ja selles sisalduva võluväe oma koduaeda või küla jaanitulele, siis palun võta kaasa latern ning tule 23. juunil kell 17.00 Väike-Maarja vallamaja ette.

Soovin meeldejäävat jaanipäeva ja kaunist suve kõigile, hoiame oma vabaduse tuld hoolikalt, olgu see meie hinges kodukülas kiigel kiikudes või maailmaotsa samme seades. Sellisel juhul on võimalik seda vabadust ka edasi pärandada. Meie kodukandipäevade moto ju oli: „Pärand on pärijate hoida".