Parteidel ei ole oma raha. Nad saavad seda eelarvest ja nagu viimasel ajal üha kindlamat tõendamist leiab,- vähemasti Reformi- ja Keskerakonna puhul - kilekottidest tuleb tundmatu päritoluga raha.

Mida viimasega on võimalik osta, võime vaid ette kujutada Sopranode ja muu sarnase kunsti põhjal. Liikmemakse ei suuda parteilased korjata, seega miskist oma rahast ei saa juttugi olla.

Kuid oletagem, et erakonnad peaksid toituma vaid liikmemaksudest. Kas ka sellisel juhul liikmed nõustuksid juhatuse ettepanekuga korjata näiteks igakuiselt liikmetelt kordades kõrgemat maksu, et selle partei Riigikogu liikmed saaksid teha igasugu lollusi? Lisaks püsikuludele, mis parteidel niikuinii on oma personalile ja kontoriruumidele. Usun, et näeksime massilist hüvastijätmist parteidega.

Mulle tundub, et ainuke viis demokraatia kvaliteedi taastamiseks Eestis on vastu võtta seadus, et erakonnad saavad elatuda üksnes liikmemaksudest, mille kehtestavad liikmed demokraatliku protseduuri kaudu. Kõik annetused (ka liikmete poolt) on keelatud, sest muidu grupp "ärimehi" ostab endale poliitika. Kavatsen 2015. aasta Riigikogu valimistel anda hääle just sellisele poliitilisele jõule, kes sihukese väikese asja teostada lubab.