Metsavendade auks paigaldatud mälestuskivi piduliku avamistseremoonia, mille korraldas väljapaistval tasemel Käru vallavanem Elari Hiis, auvahtkonnas oli kuus Rapla maleva Käru rühma kaitseliitlast, kolm kodutütart ja kuus noorkotkast koos saatjatega.

Avati mälestuskivi ja piiripost

Peale kokkutulekul osalejate registreerimist, avas koosoleku juhatajaks määratud erukolonelleitnant Jaak Haud kokkutuleku ja andis Valdemar Saaremägile korralduse heisata Eesti Vabariigi Riigilipp. Kui pidulikult hümni saatel oli heisatud Eesti Vabariigi lipp, andis koosoleku juhataja sõna Käru vallavanemale Elari Hiisile, kes tervitas kokkutulekust osavõtjaid, tutvustas lühidalt Käru valda ja siin Eestimaa - Liivimaa piiril 1970. aastateni eksisteerinud Ingliste küla ning tegi ettepaneku läbi lõigata piiril ajaloolistes Eestimaa - Liivimaa lipuvärvides olev lint kõige kaugemalt - USAst saabunud külalistel: doktorikraadiga kirjandusteadlasel, kirjanikul Sirje Kiinil ja tema abikaasal Madisoni riikliku ülikooli professoril Jack Waltersil. Peale lindi lõikamise tseremooniat tutvustas Turu-nõmme talu noorem poeg Tiit Uus Ingliste küla arengut ja inimasustust läbi aegade ning erinevate riigikordade. Järgmisena võttis sõna Mardisaare talumaade peremees Pekka Mauno Artero Timonen, kes tervitas osalejaid ja kinkis kokkutulekust osavõtjaile kolm pakki head Soome kohvi

Seejärel liikusid kokkutulekust osavõtjad metsavenna punkri asukoha poole, umbes 1,5 km kaugusele kokkutuleku paigast, kus keskpäeval toimus metsavendade hukkamiskohta tähistava mälestuskivi avamistseremoonia. Kivilt eemaldasid Eesti Vabariigi hümni saatel katte Käru kooli noorkotkad. Eesti Kaitseliidu Rapla maleva Käru rühma kaitseliitlased korraldasid ausaluudi siin langenud metsavendade auks. Eesti Kaitseliidu Rapla maleva nimel asetasid noorkotkad mälestuskivi jalamile pärja siin langenud metsavendade auks ja mälestuseks. Mälestuskivi juures astusid sõnavõtuga üles Elari Hiis, Sirje Kiin, Jack Walters, Tiit Uus ja Jaak Haud.

Kokkutulek täitis eesmärgi

Järgnes lõunasöök kokkutuleku platsil ja Ingliste küla ajalooraamatu esitlemine ning nimeliste eksemplaride väljajagamine raamatu ilmumisele kaasaaidanud ini-mestele. Kokkutulekust osavõtjad külastasid oma vanemate ja vanavanemate kunagisi taluasemeid ning peale seda asutas enamus rahvast end koduteele.

Pikasaarde, õhtusele koosviibimisele tulid Reinusaare, Mardisaare, Lõuka, Nurga ja Turunõmme talude järeltulijad.

Kokkutulek kulges enamvähem eelnevalt plaanitud ajakava järgi, osavõtt oli arvukas ja inimeste meeleolu pidupäevale kohane. Võib nentida, et Ingliste küla 2011. aasta kokkutulek saavutas oma põhieesmärgid. Kokkutulekuga sooviti tugevdada sidet põlvkondade vahel, ühismälu säilimist ning täiendamist, langenud metsavendade austamist ja Ingliste küla ajaloolise tausta avamist, kirjeldades põhjusi ja tagamaid, mille tõttu küla kunagi tekkis ning 1970. aastatel hääbus.

Ingliste küla kokkutuleku läbiviimist toetas Käru vald eeskätt vallavanema Elari Hiisi aktiivse tegutsemisega. Kokkutuleku korraldamisega tegelesid põhiliselt Mihkel Haud, kes korraldas oma kulude ja kirjadega metsavendade mälestuskivi, Eestimaa - Liivimaa piiritulba jt tööd ning rahalisi kulutusi nõudvate tähiste paigaldamise. Üldise organiseerimisega tegeles Tiit Uus, toitlustamise eest vastutas Rein Minkovitš ja kokkutuleku läbiviimise paiga ettevalmistamisel tegid suure töö ära Janek ja Rene Minkovitš, kes korraldasid ka lõunatoidu toomise ja väljajagamise. Meedia poolt oli kohal ajalehe Nädaline korrespondent Arvo Kuldkepp, kirjanik ja Maalehe kirjasaatja Ene Mihkelson, Käru ajaloo uurija Meelis Laanemets ja veel kolm, selle ürituse vastu huvi tundnud, seni tundmatut meest videokaameratega.

Raamat "Ingliste küla lugu" käsitleb küla ajalugu läbi pea paarikümne külas asunud talu käe-käigu. Raamatut saavad huvilised uurida Käru raamatukogus. Foto: Eva Seera