„Reaal-tehnilise õppesuuna eesmärk on viia noored tehnilise kõrghariduse omandamiseni, mis aitab kaasa konkurentsivõime parandamisele kohalikul ja ka rahvusvahelisel tööturul. Sellel suunal saadavad teadmised tagavad noortele valmisoleku ja julguse teha edaspidi olulisi valikuid ja otsuseid," märgib Pani, kelle sõnul saab gümnaasiumi lõpetaja Kadrinast hea lähtepositsiooni jätkata õpinguid erinevates kõrgkoolides insener-tehnilistel, IT-, majandus- jt. erialadel.

Pani sõnul on seitse aastat tagasi koostöös Aru Grupp AS-iga käivitatud valikainest „ärijuhtimise ja tehnoloogia alused" kujunenud tänaseks lisaks projekteerimistarkvara võistlusele CADrina ka eraldi õppesuund gümnaasiumiastmes.

Rõõmu  teeb Kadrina keskkooli direktorile tõik, et huvi õppesuuna vastu on aasta-aastalt kasvanud. „Kui 2005. aastal alustasime kolme õpilasega, siis käimasoleval õppeaastal valis reaal-tehnilise õppesuuna juba 28 õpilast," lausub ta ning lisab, et  õppesuunal õppijad saavad lisaks teoreetilistele teadmistele ka väga hea praktilise kogemuse.

Praktikal tähtis roll

Praktikate osatähtsus on Kadrina Keskkoolis suur. Reaal-tehnilise õppesuuna eesmärk on püüda eeskätt läbi praktiliste tegevuste noorte teadlikkust tõsta. „Hea meel on selle üle, et iga aastaga on ka ettevõtjate huvi meie tegemiste vastu kasvanud. Meie projektiga on ühinenud enamus Kadrina valla ettevõtjaid, kellele lisaks mitmed ettevõtted Lääne-Virumaalt. Viimane näitab, et arenevad ettevõtted ja nende juhid näevad suurt vajadust spetsialistide järele, et jätkusuutlikkus tagada," sõnab Kadrina keskkooli direktor Arvo Pani.

Küsimusele, missugused on tulevikuplaanid õppesuuna arendamisel, märgib direktor, et reaal-tehnilise õppesuuna õppekava on üldjoontes valmis. „Tehniliste distsipliinide mahtu olulisel määral suurendada ei ole võimalik, küll on koolil kavas läbi viia mõned täiendavad muudatused.  Näiteks tahaksime Kadrina keskkooli õppekavasse sisse tuua veel sisekujunduse ja disaini temaatika," lausub Pani.

Tänaseks on olemas ka esimesed praktilised tulemused - õppesuuna lõpetajad on asunud peale kõrghariduse omandamist tööle Eesti ettevõtetesse, kellest üks noormees ka Kadrina valla ettevõttesse Aru Grupp AS, mis tegeleb puitmajade, akende-uste ja treppide ning liimpuidust komponentide tootmisega.  

Kommentaar
Juhan Viise - CADrina eesvedaja, Aru Grupp AS juhataja ning Eesti Puitmajaliidu liige

Täna on veel vara tulemustest rääkida, sest esimesed noored, kes valikainega liitusid hakkavad alles ülikooli lõpetama. Õpingutes on nad väga tublid. Kooli seisukohalt on tegemist pikaajalise pideva protsessiga  - alustasime 2005.a. ja alles nüüd seitse aastat hiljem oleme jõudnud tasemeni, kus on eraldi   tehnoloogia õppesuuna ning 28 õpilasega klass. Mõne aasta pärast saame kindlasti rääkida Kadrina Keskkoolist kui  insenerikallakuga õppeasutusest.  CADrina   iga-aastane noorte CAD-joonestamisvõistlus on kujunemas rahvusvaheliseks ning aitab kooli  taset pidevalt paremaks häälestada.

Arvan, et kui igal  aastal Kadrina Keskkooli lõpetanutest on tänu koolitusprojektile  
20-25 noort (ehk 10 aasta jooksul 200-250 noort) suutelised CAD programme kasutama, siis küllap me seda positiivset mõju 10-15  aasta pärast ka tunda saame.

Meie noored alles jätkavad õpinguid. Edulooks võib täna lugeda seda, et tehnilise hariduse saamise vastu huvi  Kadrina Keskkoolis on kasvutrendis.  Osa noortest, kes täna õpivad kõrgkoolides kasutavad Aru Gruppi oma praktikabaasina. Lähiaastatel on meiega liitujaid nende noorte hulgast, kelle õpinguteaeg läbi saab.

Fakte CADrinast:

  • Kuna arvutijoonestamine on tulevastele inseneridele üks peamisi vajalikke oskusi, siis pidasid CADrina eestvedajad vajalikuks ja sobivaks just läbi võistlusmomendi viimast õpilastele tutvustada. Nii sündiski CADrina.
  • Tänavu toimub võistlus juba kolmandat korda ja on esimest korda rahvusvaheline. Kokku osaleb viis võistkonda: Kadrina Keskkol, TTÜ, TTÜ Virumaa Kolledž, Tallinna Tehnikakõrgkool ning Soomest Lahtist pärit koolituskeskuse võistkond "Salpaus."
  • CADrina võistlusel on praktiline väljund. Võistlusülesanne on koostatud nii, et arvutijoonestamise käigus peaks projekteeritama objekt, mida oleks võimalik ka reaalselt valmistada. Sel aastal on ülesandeks projekteerida jalakäijate sild. Sild on plaanis ehitada renoveeritavale Kadrina paisjärvele.
  • Lisainfo CADrina kohta leiab veebiaadressil www.cadrina.ee