Tartu Ülikooli Narva kolledži avaliku halduse lektori Aet Kiisla hinnangul on oluline see, et internetisuhtlust ei tohi näha piiratult. «See ei ole ainult küsimused-vastused ja kodulehe täitmine hädavajalikuga. See peaks muutuma ametnike töö loomulikuks osaks, et nad suhtleks, konsulteeriks, teavitaks ja veel sada muud asja. Ja mis kõige olulisem - internet ei ole eesmärk, vaid vahend oma töö eesmärkide veelgi paremaks saavutamiseks,» selgitas ta.

Kiisla sõnul on kohalike omavalitsuste eesmärgid püsinud aastaid muutumatuna (kohalike asjade ajamine, kohalike heaolu eest hoolitsemine jne), aga nüüd on lisandunud erinevaid vahendeid, mis aitavad seda tööd paremini ja mitmekülgsemalt teha.

Municipality Tools OÜ juhatuse liikme Martin Sookaela kinnitusel ongi projekti laiem eesmärk ehitada nõmmelaste jaoks naabruskonnaga suhtlemise süsteem, kus ühe asumi elanikud saavad saata teateid teistele sama asumi elanikele. «Kui kellelgi Pääskülas kass ära kaob, siis on ikka hea, kui saad teistele Pääsküla elanikele sellekohase teate saata. Või kui näiteks oled Männikul ja otsid kedagi, kes aitaks puid lõhkuda või lund rookida, on hea, kui saad naabritele selle kohta kirjutada,» selgitas Sookael.

Lisaks on süsteemis võimalus saada kõige päevakohasemaid kohalikke uudiseid ja saata teateid kohalikule omavalitsusele. Sellisena hakkab see lahendus tööle augustist.

Niisuguse kogukondliku suhtlemissüsteemi rakendus kasvas välja Uue Maailma Seltsi tegevusest, millega Martin Sookael seotud on. «Alguses kasutasime suhtlemiseks olemasolevaid vahendeid - näiteks meililiste -, kuid ühel hetkel selgus, et oleks vaja uut lahendust, sest senised olid end ammendanud. Siis aga avastasime, et sellist, mida meil vaja oleks, ei lihtsalt eksisteerinud,» rääkis Sookael.

Selle tegevuse tulemusena valmiski Community Tools - tasuta tarkvara kogukonna suhtlemise korraldamiseks internetis. Seda tarkvara kasutavad oma kodulehekülgede haldamisel mitmed kodanikuühendused, Nõmmel näiteks ka MTÜ Loov Nõmme.

«Siis avastasime, et tahame teha ka koostööd kohalike omavalitsustega ja sellest tekkiski Community Toolsi irdfirma - Municipality Tools,» sõnas Martin Sookael.

Praegu toimuva fotokonkursi eesmärk on leida häid fotosid, pakkuda inimestele võimalust oma koduasumi eripära üle mõtlemiseks, selle mõtestamiseks ning ka teistega jagamiseks. Teisalt on see aga süsteemi testperiood, mille käigus programmeerijad saavad ilmnenud vigu parandada. Näiteks selguski, et iPhone'i ja iPad'i veebilehitsejad ei toetanud piltide üleslaadimist, kuid augustiks on ka see puudus lahendatud.